КРЕНУЛИ СУ НА ВОЈВОДИНУ: Девенпорт тражи нови закон о Војводини!

Делегациjа Eвропске униjе у Србиjи упозорила jе да Eвропска комисиjа већ дуже време у своjим годишњим извештаjима позива на доношење Закона о финансирању Воjводине и да таj правни акт jош увек недостаjе, преноси Радио телевизиjа Воjводине.

majk-devenport-5465

У одговору Делегациjе Eвропске униjе тоj телевизиjи каже се да Устав Србиjе прописуjе да се Закон о финансирању Воjводине мора усвоjити и да Eвропска комисиjа позива на то у своjим годишњим извештаjима већ дуже време.

„Kапацитети и ресурси нижих нивоа власти треба да одговараjу њиховим одговорностима и треба осигурати одговараjуће консултациjе када jе реч о законодавству коjе има имликациjе на њих“, каже се у одговору Делегациjе.

На питање да прокоментаришу вест о ванредним републичким изборима, у Делегациjи EУ у Србиjи су истакли да су узели у обзир ту наjаву и да jе на парламентима и владама да одлуче о националним изборима и позиву грађанима да гласаjу у складу са Уставом.

 

 

„Mи смо уверени да ће, током изборне трке и после конституисања нове Владе, Србиjа наставити са имплементациjом реформи и очекуjемо да ће избори протећи у мирноj атмосфери, са пуним поштовањем демократских принципа“, кажу у Делегациjи Eвропске униjе и додаjу да jе на српским властима да позову међународне посматраче да прате изборе у складу са претходном праксом и међународним стандардима.

На саjту РTВ-а се истиче да су посланици Eвропског парламента ове недеље усвоjили Резолуциjу о Србиjи у коjоj се, како се наводи, између осталог Србиjи препоручуjе да аутономиjу Воjводине не треба умањивати и да Закон о финансирању Воjводине треба усвоjити без даљег одлагања.