Додик: Ми сада знамо да странци немају апсолутно никакве добре намере!

Председник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да враћање странаца на политичку сцену у БиХ, а што је евидентно у последњих годину дана, није ништа друго него враћање модела унитаризације и централизације БиХ.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

„Афирмација БиХ је за нас историјски губитак, за наше постојање и будући развој. Република Српска не може да рачуна на егзистенцију и развој БиХ ако се мимо њених интереса јача значај органа БиХ“, истакао је Додик.

Он је нагласио да су странци у последњих осам-девет година, када је власт у Српској и на нивоу БиХ вршио СНСД, били потпуно елиминисани из политичких процеса у БиХ, али да се сада поново враћају, узимају своју моћ, прете и намећу разне реформе које одговарају ЕУ и Западу.

„Ми смо у протеклим осам, девет година потпуно умртвили и пасивизирали све нападе на Републику Српску када је СНСД вршио власт и у Српској и на нивоу БиХ. Тада је Српска била доминантан политички фактор у БиХ, што је практично значило да оно што прихвати Република Српска у БиХ – може, а оно што не прихвати – не може никако, и ту нису помагали ни странци, док је данас са ‘савезом за рикверц’ на нивоу БиХ потпуно другачије“, рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је напоменуо да је политичка улога СНСД-а била заснована искључиво на Уставу и Дејтонском споразуму и да је зато било тешко борити се против такве власти, јер се држала устава.

„Оно што је припадало БиХ по Уставу ми никада нисмо оспоравали, а оно што је наметнуто насиљем смо оспоравали и наставићемо да оспоравамо. То се наравно смучило странцима и зато стално покушавају да проблематизују Српску, а у ту шему проблематизације Српске упао је и ‘савез за рикверц’ који је загледан у те странце до заљубљености. Сад су сви проблеми у БиХ одједном само у Републици Српској, а у Федерацији БиХ је као све одлично и тече мед и млеко“, рекао је Додик за требињску Херцег телевизију.

Он је оценио да је Република Српска потпуно преварена политиком странаца у БиХ. „Некада смо наивно веровали у њихову добру намеру, али ово је 2016. година и можемо да констатујемо да смо преварени и да одбацујемо и оно за шта смо били наивно верујући у њихове добре намере. Сада дефинитивно знамо да они немају добре намере“, нагласио је Додик.

Додик је истакао да је БиХ грешка и заблуда међународне заједнице, те да је 1995. године у Дејтону требало да буде створена као савез три државе које су до сада већ могле да изграде неки заједнички регионални оквир који би функционисао боље него што је ово данас.

РТРС / СРНА