Сукоб екстремних комуниста и екстремних десничара испред суда у Тимочкој због поступка рехабилитације Милана Недића

Поступак рехабилитације ратног премијера Србије Милана Недића, у којем ће данас на суду у Тимочкој улици бити одржано рочиште, изазвао је сукобе испред зграде суда, и то између неокомуниста и десничара.

Испред зграде суда окупило се око 50 неокуминиста и 30 екстремних десничара. И једна и друга група јасно носе своја идеолошка обележја: комунисти машу црвеним заставама и заставама СФРЈ, док неонацисти марширају под заставама са ликом Димитрија Љотића, али и десничарске организације „Збор“ и заставе јужњачких република из америчког Грађанског рата.

Неонацисти носе транспарент „Спасавање Срба није злочин“.

Од блиског судара дели их кордон полиције, а групе се међусобно вређају и једни друге називају усташама. У овом тренутку, неокомунисти блокирали су Тимочку улицу.

Поступак рехабилитације почео је 7. децембра 2015. године, седам година након што су захтев за рехабилитацију поднели Српски либерални савет, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и породица Недић.

Милан Недић је био председник српске владе у периоду нацистичке окупације. Земљу је напустио крајем 1945. године, али је убрзо ухапшен у Аустрији и враћен у Југославију. Недићу није суђено, јер је 4. фебруара 1946. године извршио самоубиство скоком са прозора истражног затвора.

Танјуг