ПУКЛА ТИКВА: Крај сарадње Вучића и Дачића

После више од три године тесне сарадње напредњаци и социјалисти загазиће у ванредну предизборну кампању готово као политички непријатељи, а свакодневно се смањују шансе да ће заједно да формирају и нову владу.

Rasim-Ljajic-Veljko-Odalovic-Aleksandar-Vucic-Ivica-Dacic-i-Zorana-Mihajlovic

Циљ напредњака је да добију натполовичну подршку како би самостално могли да склопе министарски тим и да не би зависили од осталих странака и листа.

У Вучићевом окружењу влада мишљење да би социјалисти врло лако ушли у у савез са садашњом опозицијом уколико би могли да заједно да оборе СНС и да саставе нову власт.

То све, с једне стране јесте предизборни маневар напредњака како би тргли и извели на биралишта своје присталице, али је и наговештај могућег краја савезништва Вучић – Дачић.

Засада отворени опозиционари у редовима СПС су Милутин Мркоњић и Бранко Ружић, док се потпредседници СНС Зорана Михајловић и Небојша Стефановић одавно залажу за раскид партнерства.

И Расим Љајић, лидер СДПС који ће бити на листи напредњака изјавио је јуче да је изборни циљ те коалиције да самостално формирају владу.

Политчки аналитичар Дејан Вук Станковић оцењује да СНС и СПС имају висок степен поверења упркос вишегодишњој сарадњи.

„Логично је да међусобни напади ескалирају у кампањи јер обе странке имају сродно бирачко тело и брину о свом успеху. Ова свађа не искључује нови савез СНС и СПС после избора, али му и не доприноси. Теза да СПС ради с остатком опозиције на рушењу Вучића разбуђује бирачко тело напредњака али је чињеница да се са Дачићем мора бити обазрив после његових велеобрта 2008. и 2012.

Новости