Расим Љајић: Тешки затворски услови дотукли су Толимира

Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић у изјави за Курир каже да је амбасада Србије у Холандији добила званичну потврду Хашког трибунала о смрти генерала ВРС Здравка Толимира.

„Таква је процедура, Трибунал прво обавести нашу амбасаду, па тек онда они званичнике у Србији. Ми смо управо добили званичну потврду, а сада смо сазнали и околности смрти.

Генерал Толимир је преминуо прошле ноћи, негде око 21 час. Колабирао је и Хитна помоћ је одмах дошла, међутим умро је после само 5 минута. Познато је да је имао срчане сметње, боравио је тамо у болници када му позли, па га пусте кад се осети боље и тако у круг.

Трибунал је одмах синоћ покушао да контактира нашу амбасаду, међутим нису успели да је добију, тако да није њихова кривица, правовремено су реаговали“, објашњава Љајић за Курир.

Он је сагласан и да је симптоматично што је толики број притвореника у међувремену тешко оболео, па и умро, али је нагласио да је генерал Толимир био болестан и пре одласка у Хаг.

„Претпостављам да су специфични затворски услови додатно допринели ширењу болести и немогућности њеног адекватног третирања“, прича Љајић.

Он додаје и да је својевремено, када је Толимир ухапшен и изручен Хашком трибуналу, био у контакту са њим и његовим адвокатским тимом.

„Тада смо послали и лекарски тим да га прегледа“, закључује Љајић.

Курир