ЕВО НА ШТА ЈЕ СРБИЈА ПРИСТАЛА: Постајемо сабирни центар за мигранте!

Србија се убрзано спрема за успоравање кретања избеглица ка Немачкој и Аустрији и стварање евентуалног чепа. На 17 локација у земљи већ је обезбеђено око 6.000 лежајева, а у припреми је још око 3.000. Међу њима је и хотел у Обреновцу, чија реконструкција почиње, и у ком су некада били смештени мигранти, али је у поплавама руиниран.

migranti-35

Српски званичници понављају да 6.000 људи није квота коју је наша земља добила од ЕУ, већ превенција за случај нужде. Та места углавном су лоцирана дуж рубних подручја. Реч је о центрима од којих неки већ функционишу, док ће други бити у функцији ако се затворе границе ка северу и избегличка река неко време остане заглављена у нашој земљи.

А, да би то могло ускоро да се деси, потврдиле су јучерашње изјаве аустријског премијера Себастијана Курца да ће ова земља смањити овогодишњи прихват азиланата. Он је рекао да Аустрија може да прими највише 37.500 људи и да ће та одлука имати последице и на земље које се налазе на балканској избегличкој рути. Лане их је примила 90.000.

Упркос томе, српски премијер Александар Вучић изјавио је да Србија неће подизати зидове и ограде:

„Србија је спремна да помогне, али до границе која неће угрозити њену економску будућност. Разумем тешкоће с којима се Аустрија суочава и да би њен план могао да значи да Словенија и Хрватска у неком тренутку затворе границе. Ми нећемо подизати зидове, али ћемо знати да своју границу заштитимо.“

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће, ако поједине земље на балканској рути затворе границе, и Србија морати да донесе сличну одлуку.

„Ти људи неће моћи да буду стационирани овде. Веома је важна размена информација како би се ускладиле одлуке, јер је реч о систему спојених судова и могућем домино ефекту“, рекао је Дачић и додао да је од почетка године у земљу ушло више од 65.000 миграната.

Кроз Србију последњих дана пролази око 2.500 људи дневно, што је више него зимус. Да ће бројке расти најавили су турски званичници, који кажу да је на граници са Сиријом око 70.000 људи, који беже од офанзиве сиријских снага. Ако буде потребе за дужи боравак у Србији, избеглице чека више од 1.050 места у сталним центрима, око 1.500 у Шиду, Адашевцима и Принциповцу, 150 у Зајечару, по стотинак у Суботици и Димитровграду…

Нема воза Атина – Берлин

Министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић најавио је затварање кампа за избеглице у Славонском Броду, и нагласио да се мигранти неће више задржавати у Хрватској, а да ће иста судбина задесити кампове у Србији и Словенији. Он је рекао да су овакав превоз избеглица договориле владе Србије, Македоније, Словенија, Аустрије и Хрватске.

Ово је одмах демантовао министар рада Србије Александар Вулин:

„Шта ће радити Хрватска на својој територији није наша брига, али министар Орепић или није био довољно јасан или није схваћен на прави начин. Неће постојати један воз који из Атине вози избеглице у Берлин. Да би се то десило мора се постићи договор на доста вишем нивоу, а то захтева и да се реши пуно питања…“

Новости