У Њу Хемпширу очекиване убедљиве победе Трампа и „демократског социјалисте“ Сандерса

Don-Tra

АЈОВА је донела изненађење, а први амерички прајмериз – у држави Њу Хемпшир – нису.

У Ајови, где су одлучивали републикански и демократски кокуси. И, вероватно под утицајем рукводоства Републиканске партије, победио је сенатор Тед Круз (са 28 одсто добијених гласова), а главни фаворит свих анкета међу републиканцима – милијардер Доналд Трамп – био је други са 24 одсто гласова.

У Њу ХемпшируТрамп – мада бројање гласова још траје – сигурно добија 34 одсто, а Круз само 11 одсто. Дакле: више него – 3 пута мање.

Толико је добио је Марко Рубио који је у Ајови био трећи са 23 одсто гласова кокуса.

Друго место заузео је гувернер Охаја Џон Кејсик са 16 одсто, а трећи је Џеб Буш са 12 одсто.

Круз је, дакле, тек четврти са 11 одсто, а и то место дели са Рубиом са 10 одсто.

Иза њих је гувернер Њу Џерсија Крис Кристи са 8 одсто.

Иначе, Трамп је по саопштавању првих резултата обећао да ће „повратити величину Америке“, уништити Исламску државу и подићи ограду дуж целе границе Мексиком и тако зауставити и нелегалну миграцију и шверц наркотика.

Најзначајнија је његова изјава да „Кина, Јапан и Мексико добијају превише од Сједињених Држава“. Али, остала је недоречена.

У Њу Хемпширу је најављивана и победа демократе Бернија Сандерса, који себе назива „демократским социјалистом“, над Хилари Клинтон. Тако је и било.

Сандерс је – после пребројаних 80 одсто гласова – добијао 60 одсто, а Клинтонова – 38 одсто.

Њу Хемпшир се сматра и за америчке прилике изразито либералном средином. Девиза те америчке државе је: „Или живи слободан – или умри!“

Клинтонова је већ признала пораз. Опраштајући се од својих присталица, рекла је: „Ја и даље волим Њу Хемпшир и волећу га увек“

Према неким прогнозама, Клинтонова ће у осталим америчким државама пролазити боље него у Ајови (где је Сандерса претекла за само 0,2 одсто) и Њу Хемпширу.

Наредни прајмериз су у Невади и Јужној Каролини.

Победе у Њу Хемпширу даће, нема сумње, импулс кампањама Трампа и Сандерса и повећати њихове изгледе да дођу до председничких номинација својих странака.

Конгрес Републиканске партије који ће о томе одлучивати одржаће се од 18. до 21 јула у Кливленду (Охајо), а конгрес Демократске паррије – од 25. до 28. јула у Филаделфији (Пенсилванија).

Факти