Хрвати писали Бриселу: Забрана, не дамо земљу

93-Slavonija0028

Хрватска је продужила забрану продаје пољопривредног земљишта у Хрватској странцима, а та одлука је већ послата Бриселу.

„Продужава се рок забране продаје пољопривредног земљишта странцима, будући да се за тако нешто у Хрватској још нису створили услови“, рекао је министар пољопривреде Давор Ромић на седници Одбора за пољопривреду у хрватском Сабору.

Уговором о приступању Хрватске у ЕУ, како подсећа Пословни дневник, одређено је да ће се у трећој години чланства преиспитати прелазне мере о продаји пољопривредног земљишта странцима. Хрватска може ту продају да одгађа максимално седам година од уласка у ЕУ.

Ромић је потврдио да је инспекција Европске комисије у понедељак започела надзор над спровођењем програма руралног развоја. Иако се ради о редовном надзору, затражили су и неке пројекте с „именом и презименом“, рекао је министар.

Ромић ипак није открио да ли су ревизори ЕK тражили одлуке о додели високих субвенција, у вредности пет милиона евра, из руралног програма великим компанијама, што је изазвало велико незадовољство међу пољопривредницима. Само је казао да ће извештај ЕK имати у петак, наводи Пословни дневник.

Б92