Нигеријски лекар: Даћу све доказе о Тачијевој трговини органима

Нигеријски лекар Филип Нџеманзе пристаће да српским истражитељима достави доказе и сведочи о трговини органима у коју је укључен бивши вођа ОВК Хашим Тачи, пише данас „Блиц“.

„Стојим иза сваке речи коју сам изговорио против Тачија и Окороче (милијардер и гувернер Имо области у Нигерији). Све информације и доказе о илегалној трговини органима спреман сам да поделим са било којом званичном институцијом, укључујући и српско тужилаштво“,рекао је Нџеманзе за тај лист.

Српско Тужилаштво за ратне злочине упутило је јуче надлежним органима Нигерије захтев за обављање разговора са доктором Нџеманзијем, лекаром који је изјавио да је Тачи, заједно са Рохасом Окорочом, трговао органима отетих Срба на Косову и Метохији. На тај начин, како се прецизира, започео је поступак који ће омогућити саслушање лица које има евентуална сазнања о трговини људским органима на Косову и Метохији и на северу Албаније. Тужилаштво је у овом предмету саслушало до сада 160 сведока.

У сарадњи са Специјалним истражним тимом Еулекса, уз подршку институција Србије, саслушано је више од 200 сведока на простору Србије. Специјални истражни тим спроводи истрагу у више земаља о злочинима ОВК на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године, које ће епилог добити пред недавно формираним Судом за ОВК у Хагу.

РТВ