МИЛОШЕВИЋ ЈЕ ХЛАДНИ ПОЛИТИЧАР МОЋИ И НИЈЕ СРБИН: Ове речи Зорана Ђинђића биле су забрањене у Србији, јер су пљувале Слобу!

Милошевић је врло спретно играо са сва три српска сна да би одржао своју власт. Али није веровао ни у један. Он није никакав социјалиста ни националиста ни традиционалиста. Милошевић није ништа друго до хладни политичар моћи – рекао је Зоран Ђинђић

Ђинђић (Фото: ЈуТЈуб)

Срби су склони поделама, оне најбоље успевају на овом тлу Балкана, те се тако деле на партизане и четнике, Звезду и Партизан, комунисте и монархисте, али и на Ђинђићевце и Милошевићевце. Колико је јак ривалитет био између Слободана Милошевића, лидера СПС и првог човека Демократске странке Зорана Ђинђића, најбоље се може видети у речима првог демократског премијера Србије које је рекао Славоју Жижеку, најпознатијем словенском интелектуалацу и једном од глобално најзначајнијих мислилаца нашег времена.

У овом разговору Зоран Ђинђић посебан део одвојио је за разбијање култа Слободана Милошевића и његова три сна с којима је, како каже “залудео Србију.

Slobodan-Milosevic-Zoran-Djindjic

– Србија је компликована земља. Да бисмо је разумели, морамо знати да Срби имају три велика сна, који су сви на неки начин исправни и легитимни, али који се никад нису обистинили: социјализам, национализам и традиционализам. С тим сновима се у Србији прави политика – рекао је Ђинђић и додао:

– Милошевић је присвојио сан о социјализму кад је 1986. постао први секретар српских комуниста. Његова је порука гласила: Сви ће добити оно што им припада, нитко неће изгубити свој посао, све ће остати онако како је било. Тако је придобио масе за себе. У темељу сна о национализму лежи потреба људи да коначно једном буду нација која неће бити лопта за играње великих сила. Нација која сама одлучује куда протјечу њезине границе. Националиста Војислав Шешељ је заступао тај сан и рекао, пођимо сад од тога да повијест не постоји и да сад изнова одређујемо правила. А ту је и сан о традиционализму, потреба за сретним светом прошлости. Наша историја, наши краљеви, наши цареви. Вук Драшковић репрезентира тај сан. Милошевић је врло спретно играо са сва три сна да би одржао своју власт. Али није веровао ни у један. Милошевић није никакав социјалиста ни националиста ни традиционалиста. Милошевић није ништа друго до хладни политичар моћи.

Телеграф