Десница: Вучић легао као месар, а устао као вегетаријанац

todorovic-kovacevic-2-n1

Уочи избора, не само лево, него и десно групишу се партије и организације које ће тако уједињене покушати да се изборе за место у парламенту. Поред савеза ДСС-а и Двери и радикала, којима истраживања предвиђају прелазак цензуса, на десном полу формира се нова коалиција – „Родољуби“.

Међу „родољубима“ затичемо једно добро познато лице, некада највернијег, сада бившег радикала Драгана Тодоровића и једно прослављено, лице драмског писца Синише Kовачевића. Спојио их је осећај да држава, како кажу, тоне све дубље и жеља да то зауставе. За то је, кажу, услов свих услова: срушити власт Александра Вучића кога још зову и кнез Потемкин.

“Ми смо овде доживели један невероватан политички парадокс, да су месари, у политичком смислу, легавши као месари ујутру устали као вегетаријанци и сад нас убеђују да је јако добро да сви будемо вегетаријанци”, рекао је лидер Српског отаџбинског фронта Kовачевић.

Председик Источне алтернативе Драган Тодоровић сматра да је Србија изложена “целој дози” Вучића. “И лек се прописује, неки једном, неки два пута, неки пре и после јела, али никада цела доза ођеданпут јер би могла да убије. Е ми овде имамо целу дозу ођеданпут – 24 сата Вучић на свм медијима! Просто невероватно, то никада није било”, оцењује он.

„Родољуби“ поручују „Европа има алтернативу“, а то је савез са Русијом који подразумева прекид евроинтеграција, али и сарадње са НАТО-ом. За већину овога залаже се и ДСС, али не за све, пре свега нису за савез са Русијом, већ за веће ослајање на њу. На изборима, према речима председнице странке Санде Рашковић Ивић, рачунају на „грађанина разочараног“.

“Послова је све мање, странци који долазе су ретки, а и ти страни инвеститори добијају изузетне повластице које наши људи не добијају, тако да се Србија све више претвара у један колонијални посед и зато се нама бирачко тело враћа”, сматра Рашковић Ивиж-

То потврђују и истраживања, ДСС са Дверима прелази цензус, радикали су још увек на граници, објашњава Срђан Богосављевић из Ипсос стратеџик маркетинга.

“Укупан збир деснице на прошлим изборима је био свега 11 одсто, они сад сигурно иду преко тога. Потенцијал који лако могу да остваре је 15 одсто, а да ли ће га остварити зависиће од тих удруживања, од контра акција, да ли ће бити предмет кампања других партија, или не, то ћемо видети”, каже Богосављевић.

Истраживања ИПСОС-а показују и да што је више Шешеља у медијима – то је популарност радикала већа, но њиховој популарности, занимљиво, највише доприноси Хашки суд.

Н1, Маја Николић