Маја Гојковић: Социјалисти праве отклон од СНС и провоцирају Вучића

Избори ће бити расписани почетком марта, а тек када сазнамо шта је рекао народ, разговараћемо о постизборним коалицијима. Али не можемо да побегнемо од тога да челни људи социјалиста дају инцидентне изјаве о успесима Владе, да провоцирају премијера, а да никаквих санкција нема. Поставља се питање да ли праве отклон од СНС, што ми нисмо изазвали.

Овако, док се одбројавају дани до расписивања избора, за „Новости“ говори председница Скупштине и функционер СНС Маја Гојковић, и додаје:

– Ових дана ћемо се састати председник Томислав Николић, премијер Александар Вучић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и ја, како бисмо се договорили у ком дану ће се гласати. Биће то крај априла или почетак маја.

Љајић је рекао да је жеља СНС и партија које су уз њу да саме формирају владу?

– Нисмо разговарали о томе. Грађани ће одлучити коме ће дати поверење и онда ћемо причати о коалицијама.

Да ли мислите да је СПС био добар партнер и да би то могао да буде и после избора?

– Што се тиче парламентарног дела, види се шта су, и да ли су подржавали посланици СПС. Треба поставити питање социјалистима и њиховим челним људима, јер је било доста и провокација према политици коју СНС води. СПС је пред великим изазовом да објасни својим бирачима да ли је направио отклон према СНС, а ми то нисмо изазвали.

Мислите на Милутина Мркоњића и Бранка Ружића?

– Само читам шта се пише у медијима, и велики је знак питања шта се дешава са СПС. Знамо какве је провокације Ружић слао председнику СНС Вучићу.

Ко је за вас неприхватљив партнер после избора?

– Сачекајте да видимо ко ће уопште прећи цензус. Грађани ће рећи ко ће се, у будућности, бавити политиком на парламентарном нивоу, а ко неће.

Ко ће све бити на листи са СНС?

– До сада смо разговарали само са СДПС Расима Љајића и договорили се о заједничком изласку. Размишљамо и о другим коалицијама, али још нисмо донели одлуку о томе. Када будемо разговарали са другима, то ће бити јавно, као и до сада.

Да ли очекујете натполовичну већину? Мислите ли да су се људи разочарали у СНС или да подржавају рестриктивне економске мере које спроводите?

– То ће рећи грађани. Ми излазимо да бисмо видели да ли су грађани за нашу политику, кандидате, премијера, и шта мисле о реформама које ћемо спроводити, уколико нам укажу поверење, до 2020, или желе повратак на старо. Опозиција је тражила изборе, делимично смо учинили опозицији. Али највећи разлог је да видимо да ли имамо подршку за наредне четири године или ће се можда сви удружити против СНС.

Хоће ли бити избора у свим градовима?

– У Београду неће. Не знам ни зашто би. ДС мора већ једном да одлучи шта хоће. Прво траже републичке изборе, а онда питају зашто су расписани. А нико не поставља питање председнику Владе Војводине Бојану Пајтићу када ће коначно бити расписани избори у Покрајини, да ли мора да влада до последњег момента. Вучића може да пита свако све, а Бојана Пајтића не сме нико да пита ни када ће бити избори.

Опозиција тврди да нема фер услова за изборе.

– Траже оправдање за поражавајуће резултате које ће имати. На основу чега то причају? На основу свог искуства у претходних 12 година? Избори ће бити спроведени у складу са законом, биће различитих посматрача, грађани ће све видети.

Како коментаришете непристојан „твит“ Драгана Шутановца – „Маја о поштењу“, због кога је СНС напустио седницу?

Није само непристојан, него је тиме грубо увређена свака жена. Показао је да не поштује ниједну жену у Србији. Посланице из ДС имају неку илузију да се то не односи на њих. Очекивала сам реакције какве имамо када се на удару нађе неко из ДС, али не, изгледа да неко ко је у СНС није жена и није вредан поштовања.

Замерају вам да имате двоструке стандарде када водите седницу.

То није истина. Морам да их опоменем када жени која се бави политиком добацују различите псовке и епитете које, или се неко прави ван сале да их не чује, или заиста постоје двоструки стандарди. Моји родитељи су доста времена утрошили у моје васпитање, па не могу ни да поновим шта ми све добацују.

Да ли ће наследник Братислава Гашића бити изабран пре распуштања Скупштине? Мислите ли да има смисла бирати министра непосредно пред изборе?

– Као што је премијер поштовао обећање да ће нам до краја јануара послати предлог за разрешење, тако ће и сада бити. Зашто не бисмо бирали министра? Распушта се Скупштина, а не Влада.

За модерну државу

Како данас, када Србија обележава Дан државности, видите људе који воде државу у односу на оне који су је водили у време доношења Сретењског устава? – Ако изузмемо историјске околности – онда је јасно да и данашња власт има жељу да Србија напредује, да има законе сличне европским, да будемо једна модерна држава, да наши грађани живе у уређеној и пристојној држави.

Новости