Словенија вратила Хрватској 200 миграната, Хрватска ће их вратити – Србији

migranti-56c377a77f99e

ТОКОМ викенда до данас хрватска је прихватила око 200 миграната које је вратила Словенија и који су смештени у прихватним центрима за странце и биће враћени Србији, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова Хрватске које наводи и да ће гранична полиција појачано надзирати границу са Србијом.

У саопштењу се наводи да је главни директор полиције Владо Доминић упутио додатне снаге интервентне и граничне полиције које ће појачано надзирати границу према Србији, како у појасу граничне црте, тако и у дубинској контроли.

Министарство унутрашњих послова Хрватске данас је такође саопштило да је с обзиром на најаве Аустрије о пооштравању критеријума за прихват миграната, управа полиције примила обавештење од словеначке полиције с којом су упознате и полиције у Србији и Македонији.

У словеначком обавештењу стоји да је након аустријског пооштравања критеријума и Словенија улаз миграната ограничила на 2.500 на дан као и да ће прихватати само избеглице из ратом захваћених подручја, а не и оне који се у Немачкој или Аустрији желе придружити породицама, студирати или тражити запослење, наводи се у саопштењу.

„Бројка од 2.500 миграната на дневној бази не представља проблем по питању прихвата у Републици Хрватској и даљњег трансфера према Републици Словенији, с обзиром да је управо то просечан број миграната на дневној бази у задњих неколико седмица, наводи МУП Хрватске.

„О свим актуелним питањима и могућим решењима која се односе на мигрантску кризу, разговараће се на састанку шефова полиција земаља на рути (Аустрија, Словенија, Хрватска, Србија, Македонија) 18. фебруара 2016. у Загребу“, најављено је у саопштењу које је пренела Хина.

Танјуг