Александар Вулин: Занимљив је датум који је Хашки трибунал одабрао за изрицање пресуда Караџићу и Шешељу

Сумњам да је могуће затварање граница од 1. марта и не верујем да би у овом тренутку то било ко урадио, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

– Немамо такве најаве, комуницирамо са свим земљама, једино што имамо су последња правила која су постављена од Владе Аустрије, где се смањује број оних који могу да затраже азил на територији те државе и уводе се одређене квоте за број људи који ће се транзитно кретати кроз ту земљу – рекао је Вулин, који је и шеф Радне групе за решавање проблема миграната, за ТВ Пинк.

Он је додао да се контрола на границама значајно повећава и додао да Србија тражи јединствен приступ ЕУ, какав он био, али да ЕУ још није у стању да изађе са тим.

Србија, према његовим речима, само инсистира да на време буде обавештена о било каквој промени политике.

– Уколико, као пример, Аустрија одлучи да ће примати да преко њене територије пређе 3.000 људи, нама је потребно само то рећи, тог момента ми ту информацију пропуштамо ка Македонији и у Србију улази 3.000 људи – рекао је Вулин.

Вулин понавља да Србија неће да прави концентрациони логор и да их одводи у затворе, јер су мигранти у пролазу.

Истиче и да пролазак сада већ више од 600.000 људи кроз Србију није угрозио свакодневни живот и да није случајно што је Влада Србије толико хваљена због ондоса са мигрантима, јер успевамо да помиримо потребу миграната да се крећу и потребу становништва да нормално живи.

Упитан за договор из Загреба и профилисање избеглица, Вулин је рекао да је то до сада био проблем, јер су се често дешавале грешке да се пропусте и они људи који нису из ратом обухваћених подручја.

– То је нешто што ће морати да се ради заједнички, па ће ово заједничко профилисање то и побољшати. Мислим да ће боља координација допринети бољем односу према тим људима, али и безбедности – казао је Вулин.

Када је у питању систем квота, Вулин је рекао да најпре ЕУ треба да се изјасни шта ће да ради, па ће се изјаснити и Србија.

„ПУПС не тргује, пензионери су важžан део друшšтва“

Александар Вулин оценио је да одлука ПУПС да напусте коалицију са социјалистима није трговина, већ је ПУПС препознао да је будућност тамо где је СНС, да већина грађана гласа за премијера Александра Вучића и да ту политику треба да прате.

„У политици није све трговина и математика, да јесте, зар ДС не би била још увек на власти, јер су били мајстори у трговини и математици и имали су апсолутну власт“, упитао је Вулин и истакао да су пензионери јако важан део друштва и да је значајно имати њихову подршку.

Коментаришући наводе појединих медија да су социјалисти уз шампањац дочекали одлуку ПУПС-а, Вулин је за Пинк тв рекао да то делује више као инаћење и понашање „остављене младе“.

„То је занимљиво, јер онда још висе оправдавате потез пензионера. Ако сте их испратили уз шампањац зашто сте тако дуго били заједно?“, рекао је Вулин.

Он каже да је одлука ПУПС-а да крене у разговоре са СНС о могућем предизборном споразуму је потпуно легитиман став:

„Не знам шта ће бити, данас разговарају са СНС, али та странка има потпуно легитимно право да тражи бољи политички простор“, рекао је Вулин за ТВ Пинк.

„Занимљив ми је одабир датума Хашког трибунала за изрицање пресуда Караџићу и Шешељу“

Вулин је оценио је занимљивим одабир датума од стране Хашког трибунала за изрицање пресуда Радовану Караџићу и Војиславу Шешељу.

Вулин је подсетио да је 24. марта почело бомбардовање Србије.

„Осим што је у сред изборне кампање, 24. марта је почело бомбардовање. Могло се и без тога, не знам ко им је бирао те датуме, али пробаћу да не кажем све што мислим о Хагу, а мислим јако лоше“, рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Судско веће Хашког трибунала објавило је јуче да ће пресуду у случају против Караџића изрећи 24. марта, а у случају Шешеља 31. марта.

Танјуг