Драган Марковић Палма: Кркобабићу смо певали „Иди док си млад“

Како тврди лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма, постојећа коалиција око социјалиста није значајно окрњена одласком „пензионера“ под Вучићево окриље!

Судећи по томе што су певали песму Цеце Ражнатовић, коментаришући вест о Кркобабићевом одласку, Ивица Дачић и он надају се да их то неће значајно коштати по броју гласова на предстојећим изборима.

– Сигуран сам да нисмо ослабљени! Нисам себе ухватио ни да патим, ни да жалим за Кркобабићевом партијом. Рекао сам: „Срећан им пут и пуно среће им желим!“

А да ли сте очекивали такав сценарио, с обзиром на то да сте пре само два и по месеца баш нама рекли да ПУПС може да ради шта му је воља када су избори у питању?

– Уопште нисам размишљао о њиховом опредељењу с ким ће на изборе. Најважније је да ЈС и СПС високо стоје код грађана Србије, а исто је и са рејтингом Ивице Дачића и мојим. Очекујем да ћемо на овим изборима имати много више гласова у односу на раније изборе.

Немогуће да вам Милан Кркобабић није ништа наговестио. Ипак се дружите.

– Не. А јесмо у добрим односима. Када га будем видео, поздравићу га и питати: „Где си, бивши друже?“ Нисам се разочарао. Што бих? Ако неко сматра да ће имати више мандата у некој другој коалицији, срећан му пут.

Да ли је ПУПС пре одласка тражио више мандата од Ивице Дачића?

– Ма не. Миле јесте разговарао са Дачићем, али о мандатима није било ни речи. Наша странка, такође, није имала састанак са СПС-ом на тему мандата и функција, нити је то била тема приликом потписивања коалиционог споразума. Тешко грађанима Србије ако имају политичке партије које се боре само за функције! Тадић ми је два пута нудио да будем министар и исто толико пута Вучић. Није ме занимало.

Добро. А како је Дачић поднео одлазак ПУПС-а из коалиције? Јесте се чули са ним?

– Дачић је, када смо се чули, певао песму „Иди док си млад“. Ја сам му држао терцу, иако имам лош глас. Обојица ПУПС-у желимо све најбоље и да им се деца рађају!

Рекли сте да су вам обојици рејтинзи високи. Очекујете ли такве резултате и на изборима?

– За добар резултат морате да имате алиби. Ивица Дачић и ја направили смо проевропску владу још 2008. године. Да смо се тада одлучили за тадашње радикале и тадашњи ДСС, вратили бисмо Србију десет година уназад. Исто нисмо погрешили што смо направили и последње две владе. И не могу да ћутим, а да неко себи приписује заслуге што је Србија ближа ЕУ, и каже да је то захваљујући њему. Ми смо водили одлучујуће преговоре и отворили пут да нам дођу страни инвеститори и да се отварају фабрике у Србији. То нико не може да нам оспори и одузмне.

Ако вам понуде неко министарство, да ли ћете сада сести у ту фотељу?

– Не размишљам о министарствима. У понедељак ми долазе три инвеститора, а у уторак два.

Каква вам је сарадња са Вучићем?

– Добра. Не тражим ништа. Подржао сам доста предлога владе. Кад год сам га позвао, јавио се истог тренутка на телефон, и хвала му на томе.

Поново се прича о уласку Србије у НАТО. Који је ваш коментар?

– Још није време да Србија уђе у НАТО. Морамо да будемо војно неутрални. НАТО је бомбардовао цивиле и цивилне објекте током агресије 1999. године. Нису нам још ране зарасле. Свака пета жена не може да роди дете, изнесе трудноћу до краја или остане у другом стању. То је због страха које су тада доживеле, касетних бомби и осиромашеног уранијума, због којег имамо проблем беле куге у Србији!

Хоћете ли плаћати претплату од 150 динара за РТС?

– Морам! То је закон ове државе. Свака кућа у Србији има 150 телевизијских програма. Немам ништа против да се плаћа, али да плаћају само богати за сиромашне. Да политичари плаћају 20 пута више зато што се хране у скупштинском ресторану за 150 динара. А за толико новца пољопривредник нема да купи јогрут и бурек. Зашто посланици нису на радном месту? Њих 220 је на списку у парламенту. А нема их на послу. Где су? Је л‘ може радник да не дође на посао три дана? Не! Истерају га с посла. А шта посланици-паразити раде?

Шта раде?

– Ништа! Гласају за оно што им кажу шефови. Џаба примају те плате. Шта ја кажем мојим посланицима, они за то гласају. И кад кажу да није тако, лажу, бре!

Доживљавају вас као једног од најпопуларнијих политичара?

– Ја сам други политичар по популарности када ме има у анкети и у упитнику. А СПС и ЈС још нису реализовали програм због којег смо настали. Треба нам још две године. Обећали смо у предизборној кампањи на прошлим изборима да ћемо се борити за социјалну правду, нова радна места и против беле куге.

Да ли очекујете амбасадора Русије када будете постављали Путинову воштану фигуру у музеју?

– Очекујем да ће на њено постављење доћи и руски амбасадор. Русија нам је неколико пута помогла у међународним односима – када је требало да се усваји Декларација о Сребреници, код поштовање резолуције 1244, као и када је требало Косово да се прими у Унеско. Србија мора да искористи то и пласира своје производе у Русију. Сада је мала сарадња у односу на велико пријатељство између Србије и те земље.

Поново је актуелизован Хаг у Србији. Траже још троје људи.

– Ми смо једина политичка партија која је рекла да је суд у Хагу направљен за Србе. Наше људе не треба испоручивати Хагу. Шта је са муслиманима, Хрватима и Албанцима? Углавном, ослобађајуће пресуде. А ми смо криви што смо доживели етничко чишћење, док је Анте Готовина ослобођен злочина у „Олуји“.

Шта има ново у Јагодини?

– Јагодина је бренд у Србији. Десет година ништа да не урадим, тај бренд нико не може да скине! Она је као „Кока-кола“. Без обзира на то, повећавамо темпо из месеца у месец. Важно ми је да у наредних годину дана буде отворено пет нових фабрика и 2.000 радних места.

Ало