Тадић: Дачић да поднесе оставку због погибије српских дипломата у Либији

Социјалдемократска странка, чији је лидер Борис Тадић, раније вечерас затражила је хитну оставку Ивице Дачића јер сматра да је погибија двоје запослених у амбасади Србије у Либији директна одговорност министарства којим Дачић руководи, јер је већина држава повукла своје дипломате из те земље са појавом првих безбедносних ризика, док Србија то није учинила.

„Нисмо желели д‎а, из разлога елементарне пристојности и коректности, јавно износимо критику за све ово време док је Влада Србије радила на томе да се животи наших држављана у Либији спасу. Међутим, данас је наша дужност да јавно укажемо на одговорност Ивице Дачића и министарства, како се оваква трагедија више никада не би поновила“, саопштила је СДС.

Дачић: Захтев Тадићеве странке за мојом оставком је најнижи људски чин представљен као политички став

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данашњи захтев Социјалдемократске странке (СДС) за његовом оставком, као „најнижи људски чин представљен као политички став“.

„У дану када у Србији нема човека који не жали за двоје недужно страдалих српских дипломата и не саосећа са њиховим породицама, захтев странке бившег председника Србије Бориса Тадића да поднесем оставку најнижи је људски чин представљен као политички став“, изјавио је Дачић Бети.

Он је оптужио Тадића да би „требало да има бар зрно осећаја за државу, њене службенике и тешкоће са којима се они суочавају, јер био је пуних осам година шеф те исте државе“ и да је лидер СДС „показао данас да за тих осам година ништа није научио, а свима у Србији да су на месту председника сувише дуго имали политиканта и шарлатана“.

„Да ли је моја оставка једино што је Тадић успео да смисли на вест о трагичној судбини српских дипломата? Да ли је икада, за осам година председничког мандата, задужен Уставом да се бави спољном политиком земље икада и помислио на професионалце који ту политику спроводе, а међу којима су били и Слађана и Јовица? Данас је јасно да није“, изјавио је Дачић.

Према речима Дачића, јасно је да „овом губитнику“, како је назвао Тадића, „чак и погибија државних службеника на дужности служи само као повод за предизборну кампању и прилика да са дна политичке Србије поново искаже своје неугасле амбиције“.

Поводом става СДС да је требало повући дипломате Србије из Либије због безбедносних ризика, Дачић је упитао зашто Тадић није затворио амбасаду Србије у Либији, јер је рат у тој земљи почео 2011. године, када је Тадић био председник Србије.

„Амбасадора Србије у Либији Оливера Потежицу он је именовао. И како се Тадић тада хвалио био је у пријатељским односима са Гадафијем, чак је повео и Војску Србије на параду поводом 40 година Гадафијеве револуције 2009. године у Триполију“, навео је Дачић.

„Да смо, уместо Тадића, некада имали правог шефа државе, он би данас дошао у Владу или Министарство спољних послова и са нама поделио жалост за погинулим колегама. То би био гест државника, али и одговорног и пристојног политичара, који зна да и када си бивши, имаш дужност према људима са којима си некада радио“, изјавио је Дачић.

Овако, додао је он, „потрошени и уморни политикант, показао је данас да у њему једино живи нереална жеља да се понуди за повратак на политички врх, па макар за то повод била и трагедија двоје српских дипломата“.

Бета