Ивица Дачић: Одбијање сарадње са НАТО пактом је права издаја националних интереса

Србија је независна и војно неутрална земља и то ће да остане, написао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у ауторском тексту у сутрашњем издању дневног листа „Политика“, поводом критика упућених због споразума са НАТО.

„НАТО је војна организација која се налази у читавом нашем окружењу, као и на Косову, и свако одбијање сарадње с њом било би не само глупо, него би и суштински, представљало праву издају националних интереса“, навео је Дачић.

Како је истакао, ова влада нема простора ни за аматеризам, ни за авантуризам и неће се тиме ни бавити. „Ако од НАТО зависи безбедност Срба на Косову, разговараћемо са НАТО-ом сваког дана, сваког сата и омогућити им да на то Косово на којем штите наш људе стигну у најкраћем могућем року и без икаквог ометања. Зато што би свако друго понашање било играње животима и безбедношћу, не нас, него наших сународника на Косову и Метохији“, истакао је Дачић.

Он је подсетио и да је НАТО војни пакт у којем су готово све чланице Европске уније, организације ка којој Србија иде „без одлагања и одступања“. „Правити се луд на ту чињеницу поново би било неодговорно и искључивало би из наше спољне политике сваку рационалност и било какво промишљање сопствене будућности“, навео је Дачић.

Како је додао, ни на то ова влада нема права, као ни било која друга, ако јој је стало до свога народа. „Зато – да, наставићемо да сарадјујемо са НАТО-ом у оквиру нашег Устава, који нам налаже да останемо војно неутрални“, истакао је министар истичући да ће пробати да се из те сарадње извуче најбоље за Србију – од нових технологија, до нове сарадње у областима важним за привреду и радна места у њој. Он је истакао да ће на исти начин бити настављена сарадња и са Русијом и њеним оружаним снагама у интересу Србије искључиво и водећи притом рачуна и о томе да они не угрозе пријатељство Србије, „ни са једним од само тренутно супростављених полова у светској арени“.

„Нико ни Русија, ни НАТО, ни ЕУ немају апсолутно ништа против овакве позиције Србије. Штавише поштују је, уважавају, и труде се да не ураде ништа што би је могло компромитовати“, рекао је Дачић. Он је истако да нема притисака нити било каквих захтева, који би ову позицију Србије отежали и угрозили. Дачић је додао да је Србија, баш оваква каква је, потребна свим странама, осим, како је навео, некима у Србији, који би да је одреде и сврстају због себе, а не због Србије. „И то им неће проћи“ закључио је министар и први потпредседник Владе Србије.

Бета