Парламентарни лист Руске Федерације : ”У Србији отпочела кампања за референдум против НАТО”

12. фебруара Народна скупштина Србије усвојила је ратификацију споразума са НАТО о слободном кретању војне алијансе на територији земље, њиховом дипломаском имунитету, које је потом и потписао председник државе.

images

Та чињеница изазвала је велико незадовољство грађана Србије и њених друштвено-политичких снага. У суботу 20.02. у Београду одржан је протестни митинг у организацији покрета ”Српски сабор Заветници” који је предводио Стефан Стаменковски. У митингу је учествовало око 15 хиљада грађана из целе Србије.

Учесници су дали рок да се до 27. марта 2016. год. спроведе референдум како о ратификованом споразуму, тако и о сарадњи са НАТО уопште.

Кампању о спровођењу националног референдума против прикључења Србије НАТО подржали су истакнути представници српске политичке опозиције.

Тако је и 21.02. лидер коалиције ”Родољуби” Драган Тодоровић тражио од председника Србије Томислава Николића да заједно са парламентарним изборима распише и референдум о питању приступања Србије у Североатланксу алијансу. ” Сматрамо да српски народ има право да путем референдумa одлучи о безбедности Србије и о приступању било ком војном савезу и то право му не може одузети нити једна владајућа коалиција”, нагласио је Драган Тодоровић.

22.02. водећим српским медијима пуштено је и саопштење председника Народне партије, Ненада Поповића, који сматра да ”један од главних политичких циљева у ново сазваном парламенту Србије биће спровођење референдума против чланства у НАТО. Ми смо уверени да ниједна партија неће бежати од слободног и демократског изјашњавања народа на референдуму”, казао је Ненад Поповић.

Истог дана и Српски народно-политички покрет ”Двери”, који предводи Бошко Обрадовић, иступило је са позивом Влади Србије и предсравницима Скупштине да у складу са Уставом Републике Србије пред распуштање парламента донесу решење о спровођењу референдума и са праламентарнима и непарламентарним политичким партијама усагласе формулацију питања, који ће бити постављен на референдуму. Српски покрет ”Двери” сматра да се пузеће приступање државе у НАТО мора прекинути и да се свим грађанима Србије мора пружити могућност да се изјасне по том важном питању, од којег зависи не толико спољња политика, него и сва питања система вредности целокупног српског народа. Данас више од 80% грађана Србије је против приступања државе у НАТО, што даје основана очекивања за успешне резултате референдума.

 

www.pnp.ru