Бојан Пајтић: Војводина је лидер у Србији и истина о томе се не може сакрити

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је данас да је часопис Фајненшел тајмс (Financial Times) прогласио Војводину седмом од 148 регија по стратегији у привлачењу страних инвестиција у Европи и оценио да се на тај начин још једном показало да је Војводина лидер у Србији и да се истина о томе не може сакрити од светске јавности.

“Војводина била и остала лидер у Србији. А Србија је према Блумбергу седма најбеднија економија на свету. Огромна је разлика између онога што се чини на покрајинском и на републичком нивоу”, рекао је Пајтић на конференцији за новинаре.

Навео је да је, захваљујући мерама Покрајинске владе, у Војводину ушло седам и по милијарди евра директних страних инвестиција и 70.000 људи је запослено.

“Александар Вучић није довео стране инвеституре, али је присвајао наше“, рекао је Пајтић и додао да то није могло да превари светску јавност, о чему сведочи високо уважавање Војводине од стране најзначајнијег финансијског часописа у свету.

Према његовим речима, важно је што немачка компанија Тенис жели да инвестира у Србију, али је проблем у томе што је Влада Србије лоше испреговарала ту инвестицију, због чега ће хиљаде и хиљаде пољопривредника остати без егзистенције, за шта није крив Тенис, већ Вучићева влада.

Он је критиковао Вучићеву изјаву да ће Тенис у наредних десет година подићи производњу свиња на четири милиона и подсетио да је сама Србија производила толико свиња 2011. године.

„Вучићев режим је, дакле, дотукао сточни фонд. Такође, када је Тенис у питању, веома је некорисно то што ће 15 до 18 хиљада хектара земљишта обрађивати та компанија уместо пољопривредника који су досад закупљивали. Хиљаде пољопривредника ће због тога остати без егзистенције, уместо да они буду кооперанти Тениса“, казао је Пајтић.

Додао је да је „празна хала“ коју је Вучић пре неколико дана отворио у Новом Саду једина инвестиција с којом Покрајинска влада није имала ништа.

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин рекао је да је потпуно јасно да је Војводина најуређенији део Србије, јер иначе страни инвеститори не би улагали у ту покрајину.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски рекао је да Војводина свој развој базира на комбинацији пољопривреде, прехрамбене индустрије, пратеће аутомобилске индустрије и информационо-комуникационих технологија.

Зобеница (СНС): С Тенисом није потписан уговор

Потпредседник Извршног одбора Српске напредне странке (СНС) Дамир Зобеница изјавио је данас да Влада Србије није потписала никакав уговор са немачком компанијом Тенис и оптужио председника Покрајинске владе Бојана Пајтића да лаже.

Зобеница је на конференцији за новинаре рекао да ће домаћи пољопривредници, на основу “споразума” с Тенисом имати прилику да у Немачкој “добију најбоља знања” о најсавременијим достигнућима у области сточарства.

“Сам господин Тенис је рекао да у Србију долази искључиво због премијера Александра Вучића и због његове искрене намере да опорави пољопривреду, која је потпуно уништена оног тренутка када су у Демократској странци одлучили да стотине хиљада хектара обрадиве земље дају у руке Дарку Шарићу и Милету Јерковићу”, навео је Зобеница.

Он је оптужио ДС да је крив што је сточарство у Србији доведено на ниво из 19. века и оценио да ДС води политику “лажи и мржње”.

Аутономија