Урош Давидовић: Моја емисија на Б92 је укинута јер нисам желео да кршим Закон о јавном информисању и наводим купце да купују одређене производе

Емисија „Добра земља“ од прошлог викенда не емитује се на телевизији Б92. Како за УНС каже њен аутор и водитељ Урош Давидовић, емисија је укинута јер „није желео да крши Закон о јавном информисању тако што ће хвалити одређене пољопривредне производе и тиме наводити гледаоце да их купују“.

„Данас сам потписао решење о постојању разлога за отказ уговора о раду. Следеће што следи је отказ уговора. У решењу се између осталог наводи да сам повредио радне обавезе и недолично се понашао према клијентима, а заправо је проблем био у томе што нисам хтео да повредим Закон о јавном информисању и да супротно задатку новинара да информише, наводим купце да купују одређене производе. Могу слободно да кажем да сам био изложен и једној врсти мобинга“, рекао је Урошевић.

Он је додао да га пре две недеље нико није обавестио да ће емисија бити померена са 9 на 6 ујутру, као што га нико претходни викенд није обавестио да емисија неће више бити емитована.

„Снимио сам емисију у петак, као и увек, и тек у суботу видео да се не емитује. Нико ми није одговарао на позиве до данас када су ме позвали да потпишем решење“, каже Давидовић.

Како истиче за УНС, „ова телевизија кршила је и Закон о оглашавању тако што је ТВ продају представљала као ТВ промоцију“.

„Нисам хтео да пристанем на то да и ја прекршим закон. Не верујем да је разлог прекида емитовања емисије најава прилога о увозу 300 000 свиња којим се намерно десеткује српско сточарство, како се наводи ових дана, већ управо то што нисам желео да кршим законе, како су они хтели. Наравно, тешко је то доказати“, каже Давидовић и додаје да ће се сада посветити тражењу посла.

„Шта ћу, морам да тражим посао, надам се да ћу наставити да радим ово што сам до сада радио“, каже Давидовић.

На позиве и питања УНС-а зашто није емитована емисија „Добра земља“, ТВ Б92 није одговорила.

УНС