Јединствена Русија позвала политичке партнере у Србији да одрже референдум о чланству у НАТО

ER-1024x518

Према истраживањима јавног мњења, за 80 одсто Срба, приближавање НАТО је осетљиво питање, изјавио је заменик секретара Генералног Савета „Јединствене Русије“ Сергеј Железњак

„Јединствена Русија“ се обраћа својим политичким партнерима из владајуће Српске напредне странке и другим политичким партијама и актуелним посланицима Народне скупштине Републике Србије да усвоје прописе који обезбеђују одржавање референдума о политици војне неутралности, изјавио је за ER.RU заменик секретара Генералног Савета“Јединствене Русије“ и заменик председника Државне Думе Сергеј Железњак.

– За српски народ, НАТО је повезан са хиљадама људских жртава, патњом, понижењем националног достојанства и материјалним разарањима које је овај народ недавно доживео од стране Северноатлантског савеза. Према истраживањима јавног мњења, за 80 одсто Срба, било које приближавање НАТО је осетљиво питање, тако да захтев за изражавање општенародне воље заједно са одржавањем превремених парламентарних избора у потпуности задовољава тежње већине грађана ове земље, који су настројени против НАТO – изјавио је Железњак.

Према његовим речима, референдум је највиши облик слободног и демократског изражавања воље народа. Зато Руси заједно са људима из Србије схватају значај спровођења овог плебисцита.

– Треба поздравити напоре иницијатора референдума и свих оних снага које подржавају ту иницијативу. Обраћамо се политичким партнерима странке „Јединствена Русија”, колегама из владајуће Српске напредне странке и другим политичким странкама, фракцијама и посланицима Народне скупштине Србије у садашњем сазиву са апелом да усвоје одговарајуће нормативне акте који обезбеђују одржавање референдума усмереног на учвршћивање политике војне неутралности коју Србија спроводи – истакао је Железњак.

– Такође сам уверен да ће, када је реч о руско-српским односима, референдум отворити нову страницу у историји сарадње наших братских земаља и народа. Ми смо спремни да пружимо подршку предстојећем референдуму у Србији на међупарламентарном и међустраначком нивоу, као и у сфери друштвено-информационе сарадње – закључио је потпредседник Државне думе Руске Федерације.

У Београду је 20. фебруара више од 15.000 грађана (према оценама организатора митинга) изашло на улице негодујући због споразума са НАТО-ом о слободном кретању припадника Алијансе по територији Србије и о њиховом дипломатском имунитету, који је 12. фебруара ратификовала Народна скупштина, а касније потписао председник Србије.

У контексту све израженије протестне активности друштвено-политичке снаге „Српски сабор Заветници”, савез „Родољуби”, Српска народна партија и Српски покрет „Двери”, покренуле су кампању за припрему одржавања референдума истовремено са предстојећим парламентарним изборима, против даљег зближавања Србије и НАТО-а, као и против реализације ратификованих споразума са Алијансом.

ER.RU /СНП