Одржана комеморација убијеним службеницима амбасаде

Комеморација погинулим радницима Амбасаде Србије у Либији, Слађани Станковић и Јовици Степићу, одржана је данас у Министарству спољних послова. Министар Ивица Дачић рекао је на комеморацији да је Србија учинила све да ослободи своје отете држављане и да ће учинити све да сазна пуну истину зашто су и како погинули.

Tan2016-2-25_103747532_1

„Србија тражи објашњење зашто су баш они постали колатерална штета ваздушних напада америчких снага“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је обдукција тела погинулих потврдила да је смрт наступила као последица ваздушних удара, а да ће истрагаутврдити да ли су били мета или колетарална штета, жртве пропуста или грешке.

„Нажалост, за Слађану и Јовицу, њихове породице и све нас, истина је да њих више нема. Да ли су били мета или колатерална штета, жртве пропуста или грешке, такође ће бити утврђено. Шта год да се испостави, они се могу назвати и жртвама времена у којем живимо и у којем није више безбедно ни на улицама Париза, Истанбула или Џакарте“, рекао је Дачић.

Министар је обећао помоћ породицама погинулих, а јавност и медије замолио да не вређају успомене на њих сензационалистичким тврдњама „које немају везе са реалношћу“.

„Да ли постоји и нека одговорност унутар нас је друго питање, али не смемо заборавити да су за њихову смрт криви они који су их отели и они који су их убили“, рекао је Дачић.

Обраћајући се породицама, Дачић је казао да су Слађана Станковић и Јовица Степић својим страдањем постали симболи великог броја радника тог министарства који обављају веома важне послове за своју земљу.

„Постали су симбол оних радника који се не виде и не наплаћују свој патриотизам. Оних чије породице носе њихов крст а деца одрастају где и како морају и могу. Оних са којима би се сви у Србији мењали, док се не деси Сабрата“, рекао је он.

Начелник службе везе Мирољуб Ивезић, колега погинуле Слађане Станковић, рекао је да је та служба ових дана „нема и у шоку и неверици“, јер се таква трагедија никада раније није догодила.

Tan2016-2-25_104414682_0

„Надали смо се да вест није тачна да тебе више нема, да је породица остала без мајке и супруге, а ми без најбољег друга и колеге. Истина је, нажалост, сурова…“, рекао је Ивезић говорећи о Слађани Станковић.

Он је породицама страдалих рекао да треба да буду поносни на њих, а да од службе везе увек могу да очекују подршку.

N1