Хашим Тачи је нови косовски председник

Лидер Демократске партије Косова Хашим Тачи изабран је за новог косовског председника, након вишесатне расправе у скупштини. У нередима који су пратили гласање повређено је 11 особа. Одмах после избора, у центру Приштине почео је ватромет и славље присталица ДПК. Тачи је посебно захвалио посланицима Српске листе на подршци.

Хашим Тачи је изабран за председника у трећем кругу гласања, поставши на тај начин четврти председник од када је Косово 2008. године једнострано прогласило независност.

hasim_taci

„Велика је дужност и одговорност служити држави и народу Косова. Захваљујем се припадницима свих странака који су гласали. Радићу на заштити устава и градити ново европско Косово које би било део Европске уније и НАТО и наставило да има одличне односе са САД“, рекао је Тачи у првом говору после гласања.

Тачи је посебно захвалио посланицима Српске листе што су гласали за њега и указали му поверење.

Искористио је прилику да подсети, како каже, на „хероизам“ оснивача и вође ОВК Адема Јашарија „и других мученика“, као и историјског председника Ибрахима Ругове и на све људе који су допринели „стварању државе Косова“.

За Тачија је гласао 71 посланик у косовском парламенту, док је десет гласова било неважеће.

Одмах по гласању група присталица његове Демократске партије Косова почели су славље у центру Приштине, узвикујући „Тачи, Тачи“ и „УЧК, УЧК“.

На приштинском Тргу Мајке Терезе виоре се заставе Косова, Албаније, САД и ватромет, а присутне су и јаке снаге полиције.

Како јавља РТК, Тачи ће положити заклетву 7. априла, када истиче мандат председници Атифети Јахјаги.

Гласање су пратили нереди у парламенту и на улицама Приштине, где су демонстранти гађали полицију Молотовљевим коктелима и каменицама.

У сукобима је повређено 12 особа, укључујући 11 полицајаца.

Једини Тачијев противкандидат био је Рафет Рама, такође из ДПК.

У првом кругу Тачи je добио 50 гласова посланика, Рама је добио четири, а 27 гласова било је неважеће.

У другом кругу, такође, није било довољно гласова. За Тачија су гласала 64 посланика, а Рама је освојио два гласа.

Седница косовске скупштине поново је била прекидана јер су посланици опозиције два пута бацали сузавац, а у једној од посланичких клупа пронађена је и неактивирана патрона сузавца.

РТС