Три разлога зашто Пентагон не верује да је одговоран

Како преноси Вашингтон пост, званичници Пентагона верују да су Србе отеле локалне криминалне групе које су их и убиле, а потом покушале да се „извуку“ за њихову смрт. „Нема никаквих показатеља да их је била отела Исламска држава“, казао је неименовани званичник Пентагона.

2016-02-19T154409Z_953068056_GF10000315420_RTRMADP_3_LIBYA-SECURITY

Цитирајући војног званичника који је желео да остане анониман, Вашингтон пост наводи да је први разлог тај што они који су стигли први на место бомбардовања како би повређене превезли у болницу нису известили да су на лицу места затекли рањене или мртве цивиле.

Као други разлог наводи се тај што се на фотографијама тела убијених Срба које су се појавиле на Интернету не може видети да су оне направљене на месту бомбардовања, а на основу њих се не може ни закључити да су Слађана Станковић и Јовица Степић уопште страдали од овакве врсте напада.

„Стање посмртних остатака није у сагласности са стањем да су убијени у ваздушном нападу овог обима и интензитета“, казао је званичник Пентагона.

Уместо тога, амерички званичници верују да су српске дипломате већ биле убијене и да су њихова тела можда већ била чак у Триполију када се напад догодио. Овај лист подсећа да су се тога дана у јавности појавиле фотографије два сандука, у којима су била тела српских дипломата, уз наводе да су допремљена до Триполија.

Такође, Американци наводе да њих двоје чак није ни отела Исламска држава већ да је то урадила локална криминална група која је хтела да узме новац за њихов откуп, подсећајући да су и српски званичници то поменули у првом обраћању након вести о смрти Станковићеве и Степића.

Пентагон је у среду саопштио да двоје српских држављана који су страдали прошле недеље у Либији вероватно нису погинули у америчком бомбардовању у петак чија је мета био вођа Исламске државе у тој земљи.

Прошле године је Бела кућа признала да је војска САД-а убила Ворена Вајнштајна, киднапованог америчког хуманитарног радника у нападу дроном у Пакистану. Године 2014. влада САД-а платила је више од милион долара компензације за напад дроном на свадбу у Јемену, подсећа Вашингтон пост.