Анти-НАТО скуп у Тивту: „Бокељи неће у савез са џелатом“

Одлука о чланству Црне Горе у НАТО уколико буде евентуално изгласана у парламенту а не на народном референдуму, за већину грађана ће бити нелегелна, нелегитимна, велеиздајничка и нећемо је поштовати нити икада признати – јединствена је порука анти –НАТО трибине која је управо одржана у препуној мултимедијалној Сали општине Тиват.

Организатори трибине били су Демократска народна партија (ДНП) и Демократска српска странка (ДСС).

Лидер ДНП-a Милан Кнежевић најавио је да ће ова странка за руске држављане који дуже вријеме живе у Црној Гори, тражити добијање црногорског држављанства.

„Као што сви добро знамо, од 2006. до 2016. године највећи број страних инвеститора у Црну Гору стиже из Русије.  Према званичним подацима руски држављани су власници преко 30 одсто предузећа у Црној Гори. Давањем држављанства Русима који бораве у Црној Гори додатно би оснажили прилив инвестиција“, поручио  је Кнежевић, уз напомену  да слични споразуми постоје у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању са земљама ЕУ.

По ријечима предсједнице ДСС, Драгице Перовић, војна неутралност је најбољи безбједоносни оквир за Црну Гору.

„Демократска српска странка, као незаобилазни чинилац Анти – НАТО кампање  и даље остаје при ставу да је  војна неутралност најсигурнији гарант мира и да је војна неутралност најбоље рјешење. Стога, са овог мјеста апелујемо на све субјекте, који се противе учлањењу Црне Горе у НАТО, да нам се придруже и да сви скупа црногорској власти кажемо шта, као већина, мислимо – и да није тачно да је Црна Гора одабрала свој пут у НАТО, већ је тај пут одабрала владајућа дружина“, навела је Перовићева.

Гојко Раичевић, предсједник Мировног покрета „Не у рат  – Не у НАТО“ истакао је да веома забрињава истовјетан однос естаблишмента према НАТО интеграцијама у Подгорици и Београду

„Друштво из паришког хотела Риц: Ђукановић, Вучић и Николић не само што не виде проблем у томе што убице Милице, Јулије, Оливере, Мирослава и још осамдесеторо дјеце слободно шетају нашом земљом него их дочекују уз војне почасти , црвеним тепихом, све са хлебом и сољу. Нашим потписом и захтјевом за фер референдумом о војнополитичком статусу Црне Горе желимо да спријечимо да оловку сјутра замијенимо пушком како би се одбранили од окупације и на тај начин покушамо да спријечимо НАТО зло да нам се усели у Боку Которску, па преко Боке и по осталим српским земљама“,навео је Раичевић.

Предсједник Братства православне омладине јереј Миајло Бацковић је поручио да Бока и Приморје умјесто дестинације за елитни туризам постају „база за војску којој још са руку капље крв наше дјеце, и бродове са којих су прије само 17 година 78 дана бјесомучно бомбардовали“.

„Умјесто туристичка дестинација, постајемо мета терористима а санкцијама и анти руском пропагандом ( која је била један од услова ваших послодаваца) окрећете леђа нашим искреним савезницима и браћи од чијег сте капитала,првенствено ви,па и народ овдје на приморју и шире живјели“, рекао је Бацковић.

Како је казао предсједник Политичког савјета ДНП-а Предраг Булатовић,  поред смјене режима Мила Ђукановића, тема наредних избора биће анти НАТО  кампања. Неопходно је, казао је Булатовић,  формирати широку анти НАТО коалицију.

„Настављамо са протестима до испуњења циљева како би између осталог  изборили одржавање фер референдума о НАТО-у“- саопштио је Булатовић.

Жељко Комненовић, предсједник УО Матице Боке казао је да народ Боке зна добро ко је и шта представља НАТО.

„Памтимо добро прољеће 1999. године, бомбардовање Арзе, Обосника и Ловћена, пробијање звучних зидова, сирене за узбуну, страх који су сијали и начин на који су показивали ратну снагу над пркосним Бокељима. У једном су се прешли – нијесу нас преварили и нијесмо заборавили. Добро знамо да је гурање Црне Горе у НАТО задња фаза ратних дејстава од прије 17 година. Знамо да се мир не може градити на крви невине дјеце, на срушеним кућама, православним светињама, мостовима, путевима. Учлањење Црне Горе у НАТО у тренутку кад се тежиште геостратешке моћи сели са Запада на Исток је све само не мудро и разумно“ –  нагласио је Комненовић.

ИН4С