ГАДНО СЕ КУВА: Ево зашто је Србија подигла војску на ноге!

У штабовима јединица Војске Србије већ су спремни планови за случај да је потребно њихово ангажовање у мигрантској кризи.

Трећа бригада ВС (Фото: vs.rs)

Председник Србије Томислав Николић дао је јуче сагласност министру одбране да одобри употребу јединица Војске Србије.

Извор из врха Војске Србије објашњава да подизање приправности на највиши степен не подразумева активирање резервног састава, већ ће терет „пасти на леђа“ професионалних војника.

„То значи да војници сада неће имати нормално радно време после којег ће ићи кући, већ ће дуже боравити у касарнама, односно на терену. На тај начин Војска ће моћи у најкраћем могућем року да реагује на конкретне задатке“, објашњава извор из војног врха и додаје да ће број ангажованих војника зависити од процене ситуације.

До пре десетак година границу према Македонији, према речима аналитичара Александра Радића, обезбеђивао је гранични батаљон са 300-400 људи.

„Реч је о брдовитом терену. Зна се где су могућа места преласка, тако да Војска зна и где треба да шаље патроле или поставља заседе. То су њени главни задаци“, каже Радић.

Посао би им био олакшан када би, како каже, имали довољно опреме за ноћно осматрање, али она није била приоритет у набавкама. Други проблем са којим би могли да се суоче је, сматра Радић, шта да раде ако се суоче са хиљадама миграната.

Премијер Александар Вучић је изјавио јуче да ће Србија знати да се бори са мигрантском кризом.

„Шта год да одлуче на самиту ЕУ о мигрантима 7. марта, ми знамо шта је нама чинити. Све наше безбедносне службе биће у пуној приправности. Имамо довољно снаге да границе и народ сачувамо“, рекао је Вучић.

Интересантно је да се ова изненадна одлука војног врха Србије догађа управо у тренутку када почиње примирје у Сирији, док ЕУ јасно даје до знања да се до гуше заглавио у мигрантској кризи.

Блиц