ДОДИК „СРПСКА СЕ МОРА БРАНИТИ ОД РЕХАБИЛИТОВАНИХ ИДЕЈА УСТАШТВА И ОСМАНЛИЈСТВА”

20160228190951_356618

  • ДОДИК: Република Српска жели да њени грађани живе слободно и да се што више повеже са Србијом. Верујемо у снагу Србије која се показује као регионални фактор мира и стабилности. Да се ми питамо, одавно бисмо били интегрисани
  • ИРИНЕЈ: Верујемо да ће правда Божија и људска омогућити да Српска опстане. Благослов божији и Српској и српском народу који тамо живи, у нади да ће их увек пратити. Српска је, како верујемо, настала уз благослов Божији и вољом већинског српског народа да опстане и одоли свим искушењима која су присутна. Српска почива на праву и правди и људима добре воље. Нека живи Српска

          РЕПУБЛИКА Српска одбија све наметнуне одлуке и да више не може да поштује одлуке Уставног суда БиХ у којем “странци и Бошњаци” прегласавају Србе одлучујући о најважнијим питањима, поручио је данас у Београду председник РС Милорад Додик на свечаном пријему поводом Дана Српске и годишњице проглашења првог Устава Српске.

          “Давно смо научили да високи представник не може да одлучује у име нас. Рекли су ми, нећемо више да објављујемо твоје одлуке у нашем Службеном листу, формирај себи Службени лист па објављуј шта хоћеш, а наравно да не можемо”, казао је Додик.

          Он је истакао да Уставни суд који има девет чланова – три странца, два Бошњака, два Србина и два Хрвата – доноси одлуке против Српске, што се десило и пре неколико месеци, преноси Танјуг.

          “Три странца и два Бошњака имају већину од пет чланова и намећу нам разне одлуке у последњих пет година. Ми смо одлучни у фази борбе против тога, јер не можемо више да прихватамо одлуке Уставног суда које су на тај начин креиране, а онда нам кажу да кршимо Дејтон. То значи да нам покушавају наменути своја решења”, навео је Додик у Старом двору.

          „Република Српска жели да њени грађани живе слободно и да се што више повеже са Србијом“, поручио је Додик.

          Свечаности у Старом двору присуствују председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј.

          „Верујемо у снагу Србије која се показује као регионални фактор мира и стабилности. Да се ми питамо, одавно бисмо били интегрисани“, поручио је Додик.

          Како је истакао, Српска је место слободе за све, људе различитих вера и нација који желе у њој да живе, преноси Танјуг.

          „Република Српска има само један циљ – да живимо слободно и да се што више повежемо са Србијом. Српска воли Србију“, рекао је он.

          Додик је рекао да Српска жели да се одбрани од рехабилитованих идеја усташтва и османлијства, које су још присутне у БиХ.

          „Многи ће са Запада рећи да су то далеке прошлости, али то код нас и даље живи“, нагласио је председник РС.

          Додик је захвалио Србији и Русији на помоћи у очувању Српске, истичући да је Русија интервенисла у Савету безбедности да се не поништи оно што је Српска добила. Додик је навео да су Србе лажно отпуживаи да су током рата убили 300.000 Бошњака и да је на томе Запад градио политику према Српској, али да је према неким проценама од распада бивше Југославије у свим ратовима укупно погинуло 120.000 људи.

          „Господо са Запада лагали сте“, поручио је Додик, истичући да Српска одбија све наметнуте одлуке.

          Патријарх српски Иринеј је пожело пуно успеха Српској, уз благослов.

          „Верујемо да ће правда Божија и људска омогућити да Српска опстане. Благослов божији и Српској и српском народу који тамо живи, у нади да ће их увек пратити. Српска је, како верујемо, настала уз благослов Божији и вољом већинског српског народа да опстане и одоли свим искушењима која су присутна. Српска почива на праву и правди и људима добре воље. Нека живи Српска“, казао је Иринеј.

          Он је нагласио да Српска поштује националне мањине, њихове обичаје и право на егзиштенцију.

          „Желимо РС да напредује и оправда жеље целог народа српског и народа у Републици Српској. Она је извојевана многим жртвама људи који су се борили за своје место под Сунцем, да сачувају своју историју и културу“, нагласио је патријарх.

          Данашња свечност је почела уметничким програмом и извођењем химни Српске и Србије, као и песмама „Што се боре мисли моје“ и „Ово је Србија“. Пријему су присуствовали представници дипломатског кора и угледне личности из света политике, привреде, науке, културе и уметности Србије и Републике Српске.

www.nezavisne.rs