Џихадисти ухапшени на Косову

Косовска полиција је задржала у притвору Ф. Б., И. Ф. и С. Л. због успостављања „ћелија“ Исламске државе на Косову и Метохији и поднела кривичне пријаве против тројице „повратника“ из Сирије због повезаности са Исламском државом.

преузимање (1)

Тањугу је у косовском Министарству унутрашњих послова потврђено да су џихадисти ухапшени на основу оперативних података које су Турска и још једна земља доставили Приштини. Ухапшени су због сумње да су ангажовни на регрутовању нових чланова.

Како је речено Тањугу, нема индиција да су тројица ухапшених намеравали и планирали нападе у Србији како су пренели поједини медији, а цитирао прес билтен Унмика. Ту вест објавио је и Радио Контакт плус.

Та информација се до вечерас није појавила у онлајн медијима на Космету (прим. ред.).

Извори блиски влади у Приштини рекли су за Интернет портал РТС-а да су радикални исламисти ухапшени пре два дана.

Њих тројица су живели у Приштини, Урошевцу и Гњилану, наводи Радио Контакт плус.

Ф. Б., који је боравио у Сирији од фебруара до децембра прошле године, имао је највише искуства у ратовању.

„Он је био први у практичној и теоретској обуци, а онда му је дато оружје и послат је на линију фронта. Касније је унапређен у вођу борбене јединице, која је имала 11 чланова махом са Косова“, рекао је неименовани извор из косовске Канцеларије специјалног тужиоца, преноси Танјуг.

РТС сазнаје да је испитивање осумњичених у току и да ће после тога бити познато какви су били мотиви ухапшених и какве су акције, поред врбовања за ИД, планирали

РТС