Зоран Ђорђевић нови министар одбране

Заклетвом пред посланицима Зоран Ђорђевић је ступио на дужност министра одбране, неколико дана пре него што са остатком Владе пређе у технички мандат.

Посланици Скупштине Србије изабрали су Зорана Ђорђевића за новог министра одбране. За Ђорђевићев избор гласало је 165 посланика, а против је било осам посланика. Ђорђевић је после гласања положио заклетву пред парламентом.

DjordjevicУ  расправи о предлогу за постављење Ђорђевића, премијер Александар Вучић је истакао да се његовим избором гарантује стабилност система одбране, у којем има тешкоћа, али много мање проблема и у којем се сви понашају одговорно и разумеју потребе Србије.

Вучић је рекао да је, без обзира на то што ће убрзо бити расписани избори, важно како ће систем војске функционисати до маја, кад ће нова влада изабрати своје министре, будући да је Србија у „не једноставној ситуацији због мигрантске кризе“, као и због тога што министар одбране има специфичан положај.

Зоран Ђорђевић је завршио Школу националне одбране – Високе студије безбедности и одбране, а тренутно приводи крају докторске студије, са дисертацијом из области економских наука, са усмерењем на финансијску контролу, управљање, извештавање и ревизију.

Члан је ГО СНС-а и Економског савета те странке, а у Министарству одбране је на функцији државног секретара од августа 2012. године, када је министар одбране био актуелни премијер Александар Вучић.

Мастер је економских наука у области међународно банкарство и финансије, заједнички програм на енглеском језику Универзитета Пантеион, Атина, Грчка – Факултета за друштвене и политичке науке и Факултета за међународну економију у Београду.

Професионално искуство је стицао на руководећим позицијама у области финансијског и извршног менаџмента у реномираним домаћим и међународним компанијама („Комтрејд“, „Кабел-икс“…).

Уско је усмерен на међународне финансије и банкарство, финансијску контролу и управљање, финансијско извештавање и ревизију, о којима је објавио више радова у водећим домаћим и страним научним и стручним часописима из економије и финансија.

Председник је Политичког савета за родну равноправност Владе Србије и Национални директор за наоружања, члан је удружења Менса Србија.

Стекао је више угледних професионалних сертификата, добитник је, између осталих, и награде „Михаило Петровић Алас“ из области математике.

Рођен је у Београду 1970. године, ожењен је и отац двоје деце, говори енглески и руски језик.

РТС