Излиле се реке, ванредна ситуација у пет општина, у току евакуација

Због обилних падавина дошло до изливања река и бујучних потока те је у ванредна ситуација проглашена у Чачку, Тополи, Бајиној Башти, Ариљу и Лучанима. У току евакуација мештана Коњевића и Прељине, као и лучанских села. Након изливања Бјелице и притока, вода ушла у десетине кућа у Лучанима. Подижу се насипи јер водени токову и даље расту. У Бајиној Башти се покренула клизишта – неколико кућа је потопљено а саобраћајнице оштећене. У Пожеги је под водом стотинак кућа и више од 1.500 хектара ораница. Током ноћи евакуисано 15 особа, каже за РТС Предраг Марић.

13.00 – Из Коњевића и Прељине код Чачка до сада је евакуисано око 420 људи, чије је куће, помоћне просторије и њиве поплавила Чемерница, речено је на седници Штаба за ванредне ситуације. Око 24 њих евакуисали су спасиоци, док су остали то учинили сами.

12.20 – Ванредна одбрана од поплава проглашена је код куле Небојше у Београду, и у Сопоту и Младеновцу.

Beograd-s

11.40 – И Топола прогласила ванредну ситуацију због изливања Кубрушнице и Јасенице. Без струје 1.500 потрошача у Новој Вароши и око 2.000 домаћинстава у Пријепољу.

10.30 – Евакуација најугроженијих породица у лучанским селима Ђераћу и Пухову. Основна школа ради скраћено, док остале школе у Лучанима и десетак школа у рудничко-таковском крају не раде.

08.55 – Проглашена ванредна ситуација у Чачку, у току евакуација мештана из угрожених села.

08.05 – Тешка ситуација у Чачку, тачније код Прељине, где је река Чемерница пробила насипе. Током ноћи евакуисано око 15 особа, каже за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић.

Расту водостаји река услед великих количина падавина, због чега су све службе у приправности а сва механизација је на терену. Око 150 припадника Жандармерије упућено је на кризна подручја, а најтежа ситуација је у Прељини, Коњевићима, Брђанима и Косјерићу где се због изливања река појављују клизишта, а има и одрона на путевима. Током ноћи је евакуисано 15 особа, а евакуација се наставља у чачанском крају.

Домаћинства у околини Прељине угрожена су од поплава, због чега је Градски штаб за ванредне ситуације у Чачку прогласио ванредну ситуацију. Око поднева ниво реке Чемернице је стагнирао, то јест вода је престала да се прелива преко бедема.

Река је пробила насипе на више места и то тамо где у протекле две године ти насипи нису ојачани. Чемерница се излила и у свом горњем току у селу Вранићи, а Горевничка река у Горњој Горевници.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић је на седници Штаба у Чачку рекао да је ситуација критична у селима Коњевићи, Прељина и Прељинска балуга где је поплављено неколико стотина кућа, њива, као и локални путеви.

Према његовим речима, висина воде на локалним путевима у Коњевићима и Прељини износила је један метар.

Евакуација становништва из тих места и даље траје.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић је за РТС такође рекао да је Чачак у тешкој ситуацији. Каже да је у току ноћи 15 људи евакуисано и да је ово била тешка ноћ за Косјерић, Прибој, Ужице. Апелује на све да слушају упутства и да се не опиру евакуацији.

„Пратићемо стање, сви тимови су на терену, концентрисани на територији Чачка и Ужица. Ту ће боравити у наредном периоду, за даље ћемо видети. Овде се ради о бујичним водотоковима, услед обилних падавина где има насипа они издржавају, где их нема, куће су угрожене“, каже Марић.

Према његовим речима, штаб је још у петак упозорио све локалне самоуправе на обилне падавине и те самоуправе, каже, чине све што могу.

Водостај Саве и Дунава је, за сада, у границама редовне одбране од поплава, пораст се очекује до четвртка, али Марић истиче да опасност не прети од великих река, већ од бујичних водотокова, мањих река и притока чији ниво расте због обилних падавина.

Како каже, у току дана ће жандармерија и војска бити упућени у кризна подручја и чиниће се све да не буде жртава.

И Штаб за ванредне ситуације у Лучанима је у раним јутарњим сатима донео одлуку о ванредној ситуацији, након изливања реке Бјелице, притока Горушице, Врањичке, Тијанске и Марковачке реке.

Због изливања реке Бјелице саобраћај на путу Лучани-Гуча и Гуча-Чачак преко Јелице је обустављен. У току протекле ноћи на територији општине Лучани поплављено је преко 500 хектара обрадивог земљишта.

Вода је ушла у у погоне наменске индустрије, као и у десетине кућа у насељима Турица, Пухово, Ђераћ, Дљин, Лис и Вича.

Активирана су бројна клизишта због чега је посебно угрожено неколико кућа у Пухову, пут у Грабу, и део брда испод Лишке стене. У Ђераћу и Пухову у току је евакуација најугроженијих породица.

Основна школа у Лучанима данас ради скраћено, а сутра неће бити наставе. Све остале школе на територији општине неће радити данас ни сутра.

На територији општине Лучани непрестано рашчишћавају екипе ЈКП Комуналац, ЈП Дирекција, грађани, ватрогасци, спасиоци и општински штаб за ванредне ситуације. Добра вест је да су сви магистрални и регионални путеви у моравичком округу проходни.

ЈП „Рзав“ није у могућности да врши редовно снабдевање водом, па ће у току дана бити организовано снабдевање водом цистернама.

Posledice-nevremena

ешко је и у Гучи где је вода продрла у стамбене и пословне објекте – у зграду болнице и зграду средње школе у Гучи, као и у главну трафостаницу у Гучи, због чега у овом насељу тренутно нема струје.

Праве се насипи и стално заседа Штаб за ванредне ситуације јер река и притоке и даље расту.

Ситуација је веома тешка јер водостај реке Бјелице не јењава, већ је и даље у порасту и прети да угрози још већи број стамбених и привредних објеката на територији општине.

Проблеми у Пожеги почели су синоћ око 20 часова када је дошло до изливања река и бујичних потока. Излиле су се Моравица, Западна Морава, Лужница, Скрапеж, а праве размере штете још нису утврђене.

Како јавља извештач РТС-а, у Пожеги је иста слика као и за време поплавау мају 2014. Изливањем Скрапежа на главној петљи створило се језеро, које је заробило поједине возаче.

Борба против водене стихије трајала је и у раним јутањим сатима. Вода је угрозила домаћинства, која до сада нису била на удару поплава. За сада је евакуисана једна породица.

Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију, јер је поплављено стотинак кућа и преко 1.500 хектара ораница. Упркос изливању свих река и потока Пожежани ће бити без воде за пиће.

Пошто се излила Западна Морава, у прекиду је локални пут Пожега-Пријановићи-Пилатовићи. Саобраћај је обустављен и на правцу Горобиље-Прилипац.

Председник Општине Пожега Милан Божић оценио је да су падавине које су погодиле ову општину изазвале највећи проблема у селима Лопаши, Прилипац и Пилатовићи.

Краваричка река однела је потпорни зид и тиме поплавила неколико кућа и излила се све до моста у Пилатовићима и у Прилипцима“, рекао је Божић.

Ниво река брзо расте, кажу житељи који помно прате ситуацију из минута у минут. Око поднева Скрапеж је био у опадању, али су Западна Морава и Ђетиња и даље у порасту.

Бујични потоци и велика количина падавина проузроковали су и одроне, због чега се возачи упозоравају на посебан опрез од Пожеге према Косјерићу.

Lucani

И у Ариљу је уведена ванредна ситуација због изливања бујичних потока. Председник општине Ариље Зоран Тодоровић каже да је ванредна ситуација проглашена јутрос у пет а да су грађани пробуђени сиренама.

Рзав и Моравица угрожавају стотинак кућа и десетак привредних објеката, више путева у том крају је под водом и одронима.

Пошто фабрика водосистема „Рзав“ не ради, угрожено је водоснабдевање у Чачку, Горњем Милановцу, Ариљу, Лучанима и Пожеги.

Ватрогасци, полицајци, локална самоуправа, комунало предузеће и грађани су целе ноћи били на терену и носили песак и џакове. Угрожено је 200 домаћинстава.

Општина Топола увела ванредну ситуацију због изливања Кубрушнице и Јасенице на мањем подручју. Како је РТС-у потврдио начелник Сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић, поплављене су мале површине небрањеног пољопривредног земљишта. Људи и инфраструктура нису угрожени.

На територији општине Кнић сеоски потоци излили су се на небрањеном пољопривредном земљишту али веће штете нема.

Остале реке на територији Шумадије су у својим коритима и за сада нема опасности од њиховог изливања.

У рудничко-таковском крају десетак школа не ради, јер ђаци нису могли да дођу на часове због изливања река и продора подземних вода. Вода је продрла у Брусничку школу у Горњем Милановцу где је поплављена ђачка кухиња и учионице, због чега се не одржавају часови а вода се избацује уз помоћ пумпи.

У гружанском крају не ради школа у Горњој Црнући а у рудничком у Угриновцима. У таковском крају, часови се не одржавају у Горњим Бањанима, Полому и Савинцу, а у прањанском у Срезојевцима.

Школе не раде ни у Пећи, јер је кризни штаб одлучио да не буде наставе због обилних падавина.

Arilje-s

Због обилних падавина у општини Бајина Башта је такође проглашена ванредна ситуација, а покренула су се и клизишта. Набујале су Пилица и Рогачица, па је неколико кућа у селу Вишесава потопљено и оштећене саобраћајнице.

Дописници РТС-а јављају да је обустављен саобраћај код села Дуба код Бајине Баште због оштећења моста који је направљен после поплава 2014. године.

Највеће клизиште у општини, у Царевцу код Рогачице, затворило је једну коловозну траку и тешка механизација уклања велике наносе земље како би магистрала била проходна.

Изливање река прети и на територији града Новог Пазара на више места, а тренутно су најугроженија места око реке Јошанице, где вода угрожава и један од монтажних мостова, каже помоћник градоначелника Нихад Хасановић.

Вода се излила и у приградском насељу Муру, где полиција регулише саобраћај, па возилима још може тамо да се прође, рекао је Хасановић.

Угрожено је и насеље Јусуф поток, где вода прети да се излије из корита. Услед појаве клизишта једна кућа је срушена у Пријепољској улици у насељу Шутеновац, навео је Хасановић.

За сада нема опасности од изливања река у Обреновцу, осим реке Пештан која је под будним оком надлежних, каже председник општине Мирослав Чучковић.

„Река Пештан долази из правца Аранђеловца, а имамо вести да су тамо бујични токови подивљали и то може представљати опасност по нас, пре свега у селима Пољане и Конатице. Тамо су представници Сектора за ванредне ситуације и општинског штаба, као и грађевинске машине, како бисмо одмах реаговали ако река изађе из корита“, навео је Чучковић.

Како каже, Сава и Колубара су у стагнацији, а бујични токови Баричке реке, Марице, Трстенице и Тамнаве мирују, без тенденције пораста и претње по околину.

Због изливања реке на мосту у Доњој Топлици је дошло до обуставе саобраћаја на путу Мионица-Брежђе-Дивчибаре- Каона.

Novi Pazar-s

Иначе, ванредна одбрана од поплава проглашена је код куле Небојше у Београду, и у Сопоту и Младеновцу.

Сава ће према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, расти и наредних неколико дана, па ће код Сремске Митровице већ сутра превазићи границу редовне одбране од поплава, а код Шапца премашити ниво водостаја за увођење ванредне одбране, саопштило је Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине.

У редовну одбрану од поплава јутрос је уведена и деоница од четири и по километара на Сави код села Хртковци, па је одбраном од поплава обухваћено око 20 километара на тој реци.

Мере ванредне одбране од поплава, због обилних падавина у Банату, уведене су на брани „Велико Средиште“ на Марковачком потоку код Вршца, пише у саопштењу.

У Србији се данас може очекивати 20 до 40 литара кише по метру квадратном, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод.

На сајту РХМЗ-а је објављено метеоролошко упозорење, према којем се данас у југозападној и централној Србији и у Банату, а у понедељак у јужној, централној и источној Србији очекују обилне падавине са укупном количином од 20 до 40 литара по метру квадратном, а у југозападној и јужној Србији понегде и више.,

РТС