Николић: Русија не притиска Србију да потпише споразум

nikolic
Председник Србије Томислав Николић негирао је да Русија врши притисак на Србију да потпише споразум о дипломатском имунитету за особље у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу.

„Не врши. Нико овде никоме не ради иза леђа, уосталом нема ни разлога. Ја не могу да потпишем споразум за који ме Влада није овластила, док они могу да потпишу споразум не питајући ме за овлашћење. Дакле никада, ни у једној држави нисам договарао или потписао споразум за који није знала Влада Републике Србије, па тако нећу ни у Русији. У односима са Русијом ја немам никаквих тајни ни пред ким – зна се колико волим Русију и зна се колико ја лично желим да будемо у ЕУ“, рекао је Николић за Спутњик, уочи посете Русији 9. и 10. марта.

Он је рекао да мисли да је Русији довољно када Србија каже да неће да уђе у НАТО и да Русија, као „озбиљна земља, уопште не проверава јесмо ли у истом проценту повезани са Москвом и са НАТО“.

„Русија зна да грађани Србије не желе да Србија буде у НАТО и да није опасно ако се баш о свему не договоримо. Она то никада не потенцира“, рекао је Николић.

Николић ће бити 9. и 10. марта у радној посети Русији где ће се састати са председником Владимиром Путином и патријархом Руске православне цркве Кирилом и примити награду Медјународног друштвеног фонда јединства православних народа за 2015. годину.

Н1