Николић: Србији неопходан референдум о уласку у НАТО

Председник Србије Томислав Николић сматра да би Србији био неопходан референдум о могућем уласку у НАТО, али да сумња да би грађани то прихватили. Николић је најавио да ће статус Центра у Нишу бити тема у разговорима премијера Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева, као и његовог са Владимиром Путином.

Nikolic

„Одмах да вам кажем – нама није неопходан референдум за разноразне споразуме, али о питању могућег уласка у НАТО, био би неопходан. Ја сам присталица тога да то питање буде на референдуму, али оно не може да прође“, рекао је Николић у интервјуу руској агенцији Тас..

Николић је навео да у Србији нема довољно грађана који би хтели да Србија буде у војном савезу.

Рекао је да за Србију „ништа не значи“ то што ће 10 или 15 војника Алијансе, који ће радити на припреми за уништавање оружја, имати дипломатски имунитет.

Према његовим речима, Русија је „пропустила шансу“ да припадници њеног хуманитарног центра у Нишу имају исти статус који имају НАТО војници у Србији. „Када смо са Русима потписивали споразум о уклањању мина, руска страна је могла да затражи да има исти статус који су САД тражиле за своје грађане, и Србија би га сигурно дала“, истакао је Николић.

„Видећемо шта ћемо са тим центром… Што се тиче статуса, имали смо један споразум, који је требало да буде ратификован, али је тада пропуштена могућност да буде ратификован. Сад ћемо видети. Нажалост, распуштена је Скупштина, Влада више нема могућности да га потпише, а парламент да га ратификује“, рекао је српски председник.

Николић је најавио да ће статус Центра у Нишу бити тема у разговорима премијера Александра Вучића и руског премијера Дмитрија Медведева, као и његовог са Путином.

„Договорићемо се о томе и решићемо све, тако да убедимо наше руске партнере да никада нећемо бити чланица НАТО-а. А онима из НАТО-а да кажемо: ‘У чему је проблем? Ако имамо са вама споразум, зашто га не бисмо имали са ОДКБ или директно са Русијом?’ То је знак неутралности. Или ни са ким споразуми, или са свима“, рекао је Николић, наводећи Организацију за колективну безбедност и сарадњу која је створена на простору бившег Совјетског Савеза.

Говорећи о предстојећој посети Москви, Николић је навео да планира да се сретне са представницима „Руских железница“, да ће разговарати и о војној индустрији, о заједничким пројектима, и „о томе шта још треба да се уради да се покажу неутрални војни односи између Србије и Русије, који већ постоје са НАТО-ом“.

Српски председник је рекао да трговинско-економска сарадња две земље није довољно висока, и да би се могло очекивати много више. Навео је да је разговор са Путином усмерен на конкретне пројекте, „који су у фази преговора или у фази реализације, о чему су се договарали Међувладина комисија, министарства, предузећа.

На питање какви су људски односи између њега и Путина, Николић је рекао да „не зна шта Путин осећа према њему, али да може да каже шта он осећа према Путину“. „Осећам потпуно отворено пријатељство, и такво пријатељство да бих могао да му откријем своје тајне, за које би ми био потребан савет или разумевање. То је однос разумевања“, рекао је председник Србије.

Навео је да долази у Москву да би примио награду Међународног друштвеног фонда јединства православних народа за 2015. годину, али да „не може себи да представи да дође у Москву а да не замоли за сусрет са Путином“.

РТС