Једна од највећих мистерија авијације-после две године ни трага од малезијског авиона

index

Прошле су две године од како се десила једна од највећих мистерија авијације – нестанка малезијског авиона на лету МХ370, од Куала Лумпура до Пекинга, са 239 путника и чланова посаде. Контакт са авионом изгубљен је 8. марта 2014. у 1 сат и 20 минута, тек сат после полетања. Истражиоци још верују да ће авион бити пронађен.

„Коначни звештај о нестанку авиона Бојинг 777 биће сачињен и достављен Уједињеним нацијама чим буде одређено тачно место његовог пада, што још очекујемо“, рекао је главни истражитељ ове несреће.

После две године остале су две главне теорије нестанка: механички квар или пилот кога је ухватила жута минута. Али за квар нема никаквих назнака, а у самоубилачким акцијама пилота обично се брзо открију разлози.

Две године потраге, десетине милиона потрошених долара и стотине теорија шта се заправо догодило. За породице настрадалих данас истиче рок за тужбе за одштете.

„Нема никаквих доказа! Нема информација! Ничега конкретног што би звучало валидно. Наше могућности су сужени и ми сабијени у ћошак сада треба да нешто учинимо“, каже ћерка једног од путника са кобног лета.

Родбина десетина кинеских путника несталог авиона поднела је тужбе против авиокомпаније, као и против фирми Боинг и Ролс Ројс. Али Малезија је у међувремену усвојила закон којим је за такву тужбу потребно одобрење Малезија еарлајнса.

„То је апсурдно. Никада нисам чуо да неко треба да одобри да можеш да га тужиш“, каже адвокат Арунана Селвераџ.

Код острва Реунијон прошле године су испливали неки предмети са лета МХ370. Малезијским властима је јуче предата и једна крхотина нађена на обали Мозамбика. Али јавност и породице несталих све мање верују да ће и проналазак олупине дати било какав одговор. Неке породице верују у немогуће и не губе наду.

„Шта нама значи олупина? И шта доказују две крхотине? Ништа. Ти се губици не могу платити парама“, поручује Џанг Меилинг, мајка страдалих.

Потрага за олупином Боинга 777 се наставља, али чак и ако се нађе све је мање наде да ће се икада добити одговор на питање – шта се догодило.

Н1