Вучићева листа као шведски сто

БЕОГРАД – Објашњавајући зашто су потребни ванредни парламентарни избори, премијер и лидер СНС-а Александар Вучић рекао је, између осталог, да је Србији више него икад потребна подршка грађана и што веће јединство за наставак реформи.

aleksandar-vucic-Tanjug-Zoran-Zestic-700x3941

Његов коалициони партнер Расим Љајић рекао је за изборну листу да је „уједињено све“. И заиста, Вучићева листа изгледа као „шведски сто“, нема опције која није заступљена, па и потпуно супротних попут противника уласка у НАТО и великих заговорника приступању овој организацији.

За разлику од 2014. године, на листи за предстојеће изборе нема баш ниједног министра, ни из СНС-а, ни из осталих странака. Са листе су изостали и неки напредњаци, који су предвиђени за неке друге функције, попут Радомира Николића, председника ИО СНС-а, који ће бити кандидат за градоначелника Крагујевца. На листи нема ни Зорана Бабића, шефа посланичке групе, који ће отићи у извршну власт, док је Александар Јовичић изостављен због тога што би требало да постане председник београдске општине Палилула. Изостављање неких других са листе је прилично велико изненађење. Тако се, на пример, на листи не налази генерал у пензији Момир Стојановић, човек који ужива велики углед у војсци, који је у распуштеном сазиву био председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности. Покушано је да се од Стојановића чује зашто није међу кандидатима за посланике, али је он рекао да нема коментар. За неке друге је лако објаснити зашто нису кандидовани, просто неки нису за две године ни реч рекли. Додуше, неки који су се слично понашали ипак су се нашли на листи, па је тешко утврдити шта је био критеријум за кандидовање.

Вучић је што се тиче мандата био врло дарежљив према свим коалиционим партнерима, толико дарежљив да је у првих сто кандидата 35 оних који нису из редова Српске напредне странке. Међу првих 150 кандидата њих 43 није из СНС-а. Мада је лидер напредњака више пута истакао да за њега политика није математика и да га то уопште не занима, ова математика јесте занимљива, а јесте и важна.

Уколико би, на пример, напредњачка листа освојила исти број посланичких мандата као не претходним изборима, то значи да би имала 158 посланика. Посланичко место се додељује по редоследу кандидата на листи, а у случају оваквог резултата, СНС би имао само 115 посланика, ако бисмо у напредњаке рачунали и оне нестраначке личности – имао би 120 посланика. То значи да СНС не би имао 126 посланика из сопствених редова, а толико је потребно за апсолутну већину у парламенту. С таквом већином својих посланика Вучићу је много лакше да доноси одлуке и нема никакве опасности од разноразних уцена других странака. Вучић је у распуштеном сазиву имао 130 посланика из редова Српске напредне странке.

Математика не би требало да буде важна у политици, али уме да буде корисна, нарочито када се на листи налазе тако различите опције као на овој Вучићевој. На листи која, како је рекао Расим Љајић, лидер СДПС-а, личи на Србију, јер је „ујединила све“, налази се Српска народна странка Ненада Поповића, који, тако тврди, свим срцем подржава војну неутралност Србије и залаже се за подизање зида пред мигрантима. Зоран Драгишић, председник Покрета радника и сељака, тврдио је у једној емисији на ТВ Пинк у дуелу са Мирославом Лазанским, који је такође, на листи, да уопште не постоји никаква званична одлука Србије о војној неутралности, Лазански је то негирао. Драгишић је казао да је то споредна ставка у скупштинској Резолуцији о Косову и Метохији. Драгишић јесте у праву кад каже да је питање војне неутралности регулисано поменутом резолуцијом, али тешко да је она тамо нека споредна тачка у некаквој Резолуцији о КиМ, уосталом, носилац листе, наш премијер, непрекидно понавља да је Србија војно неутрална и да је то регулисано скупштинском резолуцијом. Драгишић је велики заговорник уласка Србије у НАТО, а потпуно исти став има и Српски покрет обнове. Нова Србија, Покрет социјалиста и Покрет снага Србије су, баш као и СНС, за војну неутралност. Много партија и много различитих опција, а у таквом јединству свега математика уме да буде баш важна.

На листи СНС-а налази се пет нестраначких личности, и то у самом врху, што значи да ће они сасвим сигурно добити посланички мандат – и то су: новинар Мирослав Лазански (осми на листи), књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић (девета), аутомобилски ас Душан Борковић (11), оперска певачица Јадранка Јовановић (12) и селектор наше Дејвис куп тениске репрезентације Богдан Обрадовић. То што су они на местима која им гарантују посланички мандат, не значи и да ће они постати посланици. Можда су прихватили кандидатуру да својим именима привуку бираче, а можда ће и сести у посланичку клупу. То ћемо знати тек после избора, јер то сада неће открити. Ружица Ђинђић је на неколико избора била прва на изборној листи демократа, а никада није прихватила посланички мандат, али она је својим именом привлачила оне који су поштовали њеног супруга, убијеног премијера Зорана Ђинђића.

Политика