Расте ниво Западне и Јужне Мораве и Колубаре, ојачавају се бедеми

Од ноћас водостај готово свих река расте. Тако је у сливу Западне и Јужне Мораве и Колубаре. Расте и ниво Саве и Дунава, за сада без опасности од изливања, а опада водостај Црног Тимока и река у Централној и Источној Србији.

Влада Србије апелује на грађане да поштују одлуке Владе и учине све како би се спречиле веће последице током критичног кишног периода који се очекује до уторка, преноси РТС.

У Београду је на снази редовна одбрана од поплава, осим на његовој најнижој тачки – код Куле Небојша, рекао је градски менаџер Горан Весић. У читавој Србији је због поплава на снази ванредна ситуација да би се превентивним мерама олакшало и убрзало деловање свих органа Републике Србије ради заштите живота и безбедности грађана и ствари, али и у отклањању последица поплава.

Током ноћи, на подручју пожешке општине евидентиран је значајнији раст Западне Мораве у односу на Скрапеж, Ђетињу и Моравицу, а ситуацију из сата у сат пратили су припадници ватрогасно – спасилачке службе и Жандармерије.

„Расте вода, још мало треба да пређе део да буде пут у прекиду, значи ми морамо ово сад чешће контролисати“, рекао је у Пријановићима Радивоје Бешевић, командир Ватрогасно-спасилачке јединице Пожега.Дежурали су и поједини мештани Горобиља, али страха од нових поплава нема.

Ситуација се нормализује у Чачаку и Лучанима, где су се Бјелица и Чемерница повукле у корита. Након драматичних догађаја у понедељак, мештани се враћају у домове. У Коњевићима, Прељини и Балузи је 13 пумпи које испумпавају воду.

Нешто теже је у Лучанима, где се вода још није повукла из варошице и индустријске зоне, и неких села. Ни вртић у том месту неће радити до 21. марта. Од данас су на терену и комисије за процену штете на подручју Чачка.

У Новом Пазару, због умерене кише водостај свих пет река током ноћи је био у порасту. Највиши је био на реци Рашки, која се излила у приградском насељу Јерка на путу ка Тутину. Тешка механизација радила је на утврђивању и санацији обала река Рашке и Јошанице које су начиниле највше штете. Постављено је још две хиљаде врећа с џаковима. Угрожена подручја је обишао потпредседник владе Расим Љајић.

„Има места опрезу, будности, приправности и грађана али и свих државних посебно локалних институција ради се токо читаве вечери, морамо да будемо максимално агилни да спречимо поплаву коју смо имали пре два или три дана“, рекао је Љајић.

Школе у Новом Пазару ни данас неће радити. Снабдевање струјом није угрожено, али воде још нема у другој и трећој висинској зони, где су током дана биле упућене цистерне с водом.Ситуација у Расинском округу је стабилна, све три Мораве су у стагнацији. Водостаји Западне Мораве је за два метра нижи од нивоа редовне одбране од поплава.

У Ужицу је ниво Ђетиње почео да расте, поплављен је део око шеталишта, али река није ни близу врећама које су постављене на критичним местима у граду. Вода се контролисано испушта у Врутцима како не би поново полавила насеља низводно од Ужица.У Ариљу је јуче и ноћас растао ниво Рзава и Моравице.  На Косову и Метохији киша непрестано пада 36 сати и прети да преплави речна корита. Најкритичније је у Липљану, али за сада нема изливања речног корита.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је Танјугу да ће ситуација доста зависити од данашњих падавина. „Током целе ноћи рађен је мониторинг свих потенцијално кризних тачака после проглашења ванредне ситуације на територији Србије. По информацијама које имамо од РХМЗ-а, дошло је до незнатног раста водостаја Бјелице од једног метра, такође расте Чемерница, али за сада није забрињавајуће“, рекао је Марић.Он је подвукао да је реч о најкритичнијим деловима где су сконцентрисане веће снаге које су јуче упућене из превентивних разлога.

Марић се нада се да ће на данашњој седници Републичког штаба бити више речи о прогнози за недељу и понедељак о чему је говорио и директор РХМЗ који је најавио нове падавине за тај период. „И то ће сигурно определити наше функционисање у наредних неколико дана“, закључио је Марић.

Дневник