У Србији остало 2.000 миграната

Беч каже да је балканска избегличка рута затворена, Берлин преко канцеларке Меркел то пориче. Мароканци и Авганистанци хоће кући, неки траже спајање с породицама у Немачкој. Србија не може да враћа у Грчку.

ОКО 2.000 избеглица и миграната који су остали „заглављени“ у нашој земљи после затварања балканске руте смештени су у прихватне центре. Њих десетак изразило је намеру да тражи азил у Србији, један број Мароканаца и Авганистанаца је заинтересован за повратак кући, и у то је укључена међународна организација за миграције ИОМ, а неки траже спајање са породицама које су већ у Немачкој, или пресељење у треће земље попут Америке или Канаде. У то је укључен УНХЦР.

Ово је за „Новости“ потврдио комесар за избеглице Србије Владимир Цуцић. Он, такође, каже да преко македонске границе више нема никаквог протока људи с Блиског истока, док известан број њих, уз помоћ кријумчара, још долази из Бугарске. Они одмах изражавају намеру да овде траже азил, да би „купили“ време.

На „ничијој земљи“ између Македоније и Србије јуче је било заглављено готово 500 избеглица.

За разлику од Хрватске, која је најавила да је 410 избеглица из Славонског Брода већ спремно за реадмисију у Грчку, по Даблинском споразуму, јер је то прва земља ЕУ у којој су регистровани, Србија, будући да није чланица ЕУ, засада то није у могућности. Познаваоци прилика сумњају да ће Грци пристати да прихвате и повратнике које хоће да им пошаље Загреб.

Заменик извршног директора Европске агенције за контролу граница Фронтекс Бернт Кернер је рекао да је покренут пројекат за управљање границама у региону, који се финансира из претприступних ИПА фондова, а централну улогу имају Србија и Македонија.

– Могло би се догодити да се мигрантски токови промене, и да ако једна рута више није могућа, друга у очима оних који организују таква путовања постаје погоднија – навео је Кернер, и као могућност апострофирао Албанију, БиХ и Црну Гору, као и пут од Грчке до Италије и од Турске до Италије. Такође је рекао да циљ није затварање границе већ успостављање контроле:

– Границе нису затворене. Јасно је да је наш главни покушај да поново успоставимо контролу над овим подручјем.

Министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер је, међутим, поручила да ће балканска рута остати трајно затворена, додајући да ће само такав сигнал одвратити мигранте да из Турске долазе до обала Европе.

Вечерње новости