У Србији тренутно стабилно

Ниво воде углавном стагнира, док су у порасту Западна и Јужна Морава с притокама, као и Колубара. Џакови се пуне песком, ојачавају се бедеми, чисте приобаља и корита река. На критичне тачке у источној Србији биће упућено још 1.000 људи. На Косову и Метохији је више општина погођено поплавама. До сада је укупно евакуисана 171 особа.

Oко 700 домаћинстава на Тари вечерас ће, после шест дана, добити струју.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је ситуација у Србији тренутно стабилна, а ово ће бити „ноћ предаха“.

poplave

Због опасности од новог поплавног таласа Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији целе Србије. На данашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације одлучено да се додатно упути 1000 људи на потенцијално угрожене тачке у источној Србији.

Водостаји тренутно мирују, док су у порасту Западна и Јужна Морава с притокама, као и Колубара.

Грађанима на поплављеним подручјима помажу припадници МУП-а – ватрогасци, спасиоци и специјалне јединице за спасавање на води са комплетном опремом, као и припадници Војске Србије.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, Сава је у Шапцупревазишла ниво ванредне одбране од поплава.

На подручју Општине Пожега ниво Западне Мораве је порастао у односу на Скрапеж, Моравицу и Ђетињу. Страха од поплава нема, а поред мештана дежурају и припадници Жандармерије.

У Лучанима је и даље тешка ситуација, после катастрофалне поплаве коју је у понедељак изазвало изливање реке Бјелице. Вода се још није потпуно повукла, а и индустријска зона је, такође, још увек угрожена. Под водом је 300 хектара земљишта.

Око 1.200 домаћинстава без струје у три околна села. Сва домаћинства се, ипак, уредно снебдевају водом из водосистема Рзав.

На подручју Чачка од данас су на терену и комисије за процену, а ситуације се нормализује јер се Чемерница враћа у корито. Тринаест пумпи испумпава воду у Прељини, Коњевићима и Балузи.

Јужни и источни кракови Коридора 10 су у потпуности проходни за саобраћај, а и железнички саобраћај се одвија без потешкоћа.

У Горњем Милановцу поред оштећених кућа, бележи се и штета на путној инфраструктури. Мештани Брђана, због бујица, поново немају мост.

Киша од јуче пада и у Ваљеву. Корито Колубаре је очишћено а брана спречава да вишак воде из Јабланице доспе у Колубару.

На критичним местима у Ужицу постављене су вреће, ниво Ђетиње расте а река је поплавила део око шеталишта. Како насеља низводно од Ужица не би била поново поплављена, надлежне службе испуштају воду у Врутцима.

У Златиборском округу, водотоци су стабилни и нема нових изливања река. Око 700 домаћинстава на Тари ће, после шест дана, добити струју, јавља дописник РТС-а.

На Ибру у Краљеву постављају се бедеми због најављених падавина. У насељу Грдици, које је било под водом, нико се још не враћа у куће. Црвени крст дели пакете помоћи угроженима.

У Новом Пазару највиши водостај је на реци Рашки, која се излила у приградском насељу Јерка на путу ка Тутину. Постављено је још две хиљаде врећа с џаковима. Због поплава угрожено је око 90 објеката и срушена су три пешачка моста.

У Тутину је више од 100 домаћинстава без електричне енергије, док у Новој Варошиструју нема око 405 домаћинстава. Проблема са снабдевањем струјом има и у општини Пријепоље.

Западна Морава код Трстеника прети да угрози гасовод Крушевац-Чачак, до кога је од ивице обале реке остало свега двадесетак метара.

У Ранилугу на истоку КиМ је проглашено ванредно стање због обилних киша и изливања реке Биначка Морава. У селима Горње и Доње Кормињане, Глоговац и Ранилуг је тешка ситуација јер се вода излила у дворишта и прети да уђе у куће.

Више општина на Косову и Метохији погођено је поплавама, а најкритичније је у Витини, Гњилану, Звечану, Истоку, Клини, Косовској Каменици, Косовом Пољу, Лепосавићу и Новом Брду, рекао је руководилац Покрајинског кризног штаба за елементарне непогоде Душан Козарев.

Козарев је навео да метеоролошке и хидролошке прогнозе предвиђају да би поплаве могле да погоде још неке средине на Косову и додао да су све расположиве снаге у људству и механизацији на терену и тренутно се успешно боре са бујицама.

Покрајински кризни штаб АП КиМ за елементарне непогоде одржаће седницу вечерас у 20 часова у Дому културе у Шилову, а потом ће чланови тог тела обићи поплављена подручја у селу Доња Будрига, у најугроженијем поморавском крају.

Скупштина општине Ранилуг прогласила је ванредну ситуацију у тој општини на истоку Косова и Метохије због обилних киша и изливања Биначке Мораве.

Штаб за ванредне ситуације Војводине увео је стална дежурства и налази се у сталном заседању, саопштено је поводом одлуке о проглашењу ванредне ситуације на целој територији Србије.

У селу Ечка код Зрењанина прокопавају се и чисте одводни канали како би вишак воде отишао у Бегеј.

Припадници Сектора за ванредне ситуације до сада су из поплавом угрожених подручја евакуисали 171 особу, а у пружању помоћи угроженом становништву ангажовни су 24 часа.

извор РТС