У СРБИЈИ НЕИЗВЕСНО, СТИЖУ НОВЕ ПАДАВИНЕ

Највећи ризик у поплављеним зонама, апел грађанима да слушају надлежне органе
У наредних 36 сати, услед обилних падавина које најављује РХМЗ, најкритичније ће бити у западној и југозападној Србији, изјавио је вечерас начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић, који је додао да су на југ земље већ упућене додатне снаге.
Он је апеловао на грађане да послушају надлежне органе ако у наредних 36 до 48 сати дође до обилних падавина и буде наређена евакуација.

maric

Марић је за РТС рекао да ће током наредних дана поново бити најкритичније тамо где су кише већ направиле поплаву и где се вода споро повлачи – на западу и југозападу Србије.

„Постоји могућност да се и у источној Србији појаве падавине. Тамо су већ упућени припадници Војске Србије, Ззандармерије и сви они које можете брзо да упутите на кризна места. Такође, и на југ Србије упућене су додатне снаге како би помогле људима“, нагласио је Марић.
Према његовим речима, врло се тешко бране домаћинства која се налазе у непосредној близини река, односно тамо где није дозвољено.

„То је несрећно наслеђе које Србија има већ 30, 40 година. Имате случајеве где су куће изграђене у природним акумулацијама. Ви као држава у овом тренутку много људства и технике морате да упутите на терен“, истакао је Марић.

Начелник Сектора за ванредне ситуације грађанима је поручио да слушају налоге надлежних органа чија улога није, како каже, да седе у штабовима, већ да обилазе терен.

„То је савет за све грађане. Не треба понављати, људи већ знају да треба бити на опрезу током сутрашњег дана и ноћи“, напоменуо је он.

Примарни задатак свих служби, како је нагласио, јесте да нико не настрада, на чему се интензивно ради.

„Поносан сам што Србија успоставља цивилну заштиту. Тренутно је на терену 2.000 људи“, указао је начелник Сектора за ванредне ситуације.

извор: Блиц