Снажна експлозија у Анкари, најмање 34 жртве

У центру Анкаре одјекнула је експлозија аутомобила бомбе у којој су погинуле најмање 34 особе, а 125 je повређено. Прелиминарни резултати истраге указују да је екстремистичка Радничка партија Курдистана или нека група повезана са њима одговорна за напад.

Турски министар здравља Meхмет Муезиноглу рекао је да су 34 особе погинуле, а да их је 125 смештено у болнице, од којих је 19 у критичном стању.

Претходно су турски медији, позивајући се на изјаву гувернера главног града Турске, објавили да је погинуло 27, а рањено 75 људи.

Турски министар унутрашњих послова Ефкан Ала је потврдио да је у питању била експлозија аутомобила бомбе, чија су мета били људи на аутобуској станици.

Власти су најавиле да ће име организације одговорне за напад објавити када се сутра оконча истрага.

„Верујем да ће истрага сутра бити готова када ћемо представити налазе“, додао је Ала.

Безбедносни званичници су раније истакли да је, по свему судећи, у питању био самоубилачки бомбашки напад.

Власти су најавиле да ће име организације одговорне за напад објавити када се сутра оконча прелиминарна истрага.

Верујем да ће истрага сутра бити готова када ћемо представити налазе, рекао је турски министар унутрашњих послова Ефкан Ала.

Високи званичник је рекао да се експлозија чула код парка Гувен у центру турске престонице у 18.35. Сведоци наводе да је до експлозије дошло код аутобуске станице на Ататурк булевару.

Лист Хуријет наводи да је у близини места експлозије и Министарство просвете. На лице места дошла су бројна амбулантна кола, полиција и ватрогасци.

Неки медији преносе да се у центру Анкаре чула и пуцњава.

На фотографијама на друштвеним мрежама виде се ватра, запаљени аутомобили и облаци дима.

Према наводима НТВ, експлодирао је аутомобил, док станица ТРТ извештава да је експлозија уследила после судара аутомобила и аутобуса.

Званичници истичу да је највероватније у питању напад бомбаша самоубице али још увек нико није преузео одговорност. Први резултати истраге показују да је за напад одговорна Радничка партија Курдистана или нека друга организација повезана са њима, јавио је Ројтерс, позивајући се на изјаву неименованог турског званичника.

Осуде напада у Анкари

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд осудио је напад у Анкари, истичући да терористички напади представљају напад „на све наше европске вредности – на све нас“.

„Само неколико недеља после прошлог напада у Анкари, огорчен сам због вести из Турске да су терористи поново убили и ранили много невиних људи у престоници“, навео је Јагланд у саопштењу.

Он је истакао да „ови немилосрдни терористички напади представљају напад на све наше европске вредности – на све нас“, изразио саучешће Турској и њеном народу.

Ankara-eksplozija-hitne-slu

И прокурдска Народна демократска странка (ХДП) осудила је вечерас напад у центру Анкаре.

У саопштењу се наводи да ХДП дели „огромну тугу коју осећају грађани“.

Саопштење прокурдске партије је значајно јер је често оптуживана да је политичко крило забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК), што странка негира. ХДП је такође оптужена да не се не изјашњава против насиља ПКК.

Ројтерс подсећа да су припадници Исламске државе извели најмање четири бомбашка напада у Турској од јуна 2015. године.

Прошлог месеца, у бомбашком нападу на војни конвој у Анкари настрадало је 28 људи.

Ankara-eksplozija2

РТС