Јужнокорејски го мајстор надмудрио компјутер

Светски шампион у игри го, једној од најсложенијих игара на свету, успео је данас да надмудри вештачку интелигенцију и победи Гуглов компјутерски програм Алфаго у игрању древне кинеске игре.

Јужнокорејски мајстор у игрању гоа Ју Чанг Хјук (33) изјавио је након победе да је коначно успео да пронадје слабост у софтверу и тако победи машину, наводи агенција АП.

„Ова победа ми значи толико да је не бих мењао ни за шта на свету“, прокоментарисао је уз осмех светски шампион.

Ју Чанг Хјук је навео да вештачка интелигенција није успела да адекватно реагује на његове неочекиване потезе, што је доказ да машина не може да се носи с изненадјењима.

Гуглов програм победио је јужнокорејског шампиона у игрању комплексне игре у три од пет предвидјених мечева.

Današnji poraz pokazuje da ima još prostora za unapredjivanje kompjuterskog sistema Alfago, uprkos tri izvojevane pobede. Pobednik osvaja nagradu u iznosu od milion dolara koja će biti donirana u humanitarne svrhe.

U igri go može se povući više poteza nego što postoji atoma u univerzumu, broja koji predstavlja izazov i za najmoćnije računare na svetu, saopšteno je iz kompanije Google pre početka takmičenja.

Računarski sistem kreirao je Google, odnosno njegov londonski ogranak za veštačku inteligenciju – Dip Majnd.

Vrhunski igrači goa oslanjaju se na intuiciju kada biraju neku od skoro beskonačnog broja pozicija na tabli, što je predstavljalo težak izazov za izazivača u drugom uglu ringa.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju su predvidjali da će biti potrebno makar deset godina da kompjuteri pobede šampione u gou, ali se to promenilo kada je Alfago prošle godine savladao evropskog šamiona u toj igri.

Go je igra za koju kažu da je nastala dve hiljade godina pre nove ere u Kini. Igrači s belim i crnim žetonima nastoje da zauzmu što veću teritoriju na površini koja ima 361 polje, uz bezbroj mogućih kombinacija.

Stotine hiljada ljudi pratilo je duel čoveka i mašine na televiziji i Jutjubu.

Извор: бета