Где су путовале српске дипломате убијене у Либији

Иако званичан извештај још увек није готов, Н1 открива – пут на који су кренуле дипломате у Либији води ка граду у којем је 90-их година отворен рачун српске амбасаде. Тај пут је био за амбасадора непознат, а морали су да му помогну јер се траса мало изместила, каже Вељко Одаловић.

Иако је министар спољних послова Ивица Дачић најавио да ће до краја прошле недеље бити готов извештај радне групе која испитује околности погибије двоје службеника Амбасаде Србије у Либији, то се није догодило. Због чега извештај није готов и који детаљи су познати након што је амбасадор Оливер Потежица у петак и суботу саслушан у Београду, за Н1 говори генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Због чега су службеници српске амбасаде у Триполију путовали трасом која није безбедна, а на којој су потом и отети? Иако званичан извештај још увек није готов, Вељко Одаловић за Н1 открива детаље – тај пут води ка граду у којем је од 90-их година отворен рачун српске амбасаде. А управо тим путем су страдали Слађана Станковић и Јовица Степић прошли неколико дана раније. Због тога су били у првом аутомобилу.

“То је пут којим се, а доставиће нам и званичну статистику, иде последњих седам, осам година, туда се ишло на десетине и стотине пута. То је пут који води ка једном граду у којем је од 90-их година био отворен рачун наше амбасаде, управо због платног промета. То је пут којим су наши запослени који су киднаповани неколико дана пре тога прошли. Тај пут нема алтернативу, осим авионом, за многе административне послове које су обављали. Према изјави амбасадора, они су пошли као подршка, не као физичка подршка, већ да му покажу пут који су они прошли неколико дана раније. Тај пут је био за амбасадора непознат”, објашњава Одаловић.

“Иначе, оно што смо га још питали, а важно је рећи – он је том приликом желео да заврши две ствари – да пребаци породицу успут до Туниса и да се породица врати у Србију, и други да остане 9. на заказане састанке са амбасадорима. према нашим информацијама, он се тог 9. и видео са амбасадором Бугарске и обавио разговор са њим који је раније договорен”, додаје саговорник Н1.

На питање да ли према за сада доступним информација има одговорности амбасадора Оливера Потежице – Одаловић није конкретно одговорио. Каже да су процедуре „препознате“ али да се мора имати у виду и ратно стање у Либији.

“Имајући у виду ситуацију у земљама које су ризичне, у којима су ратни сукоби – ако се процедура о поласку на пут примени на пример у једном Лондону и на једно подручје које је захваћемо ратом са недефинисаном влашћу онда се мора сагледати и тај аспект и мора се то имати у виду. Ми у континуитету имамо тамо амбасаду и није било озбиљнијих инцидената који би указивали да се нашем особљу тако нешто може догодити. Истраге ће утврдити да ли су побуде отмице биле пљачкашке”, каже Одаловић.

Одаловић каже и да је радна група за сада „сазнала све што се може сазннати“ али да се сада чекају одговори либијских власти – без њихових информација слика не може бити потпуна.

“Највећи део онога што смо планирали да урадимо је и урађено, укључујући разговор са амбасадором Потежицом у Београду. То је нешто што смо одмах по добијању решења о формирању радне групе поставили као неки свој приоритет. Оно што смо препознали у свему овоме, после разговора са њим који се догодио у петак и суботу, јесте да нам је неопходно да добијемо одређене информације које смо у више наврата тражили од либијских власти, односно надлежних органа који су у Триполију. Они сигурно поседује неке за нас важне и релевантне информације”, верује Одаловић.

Генерални секретар Министарства спољних послова каже да из преписки имају комплетну слику догађаја – од припрема за пут, до самог пута, како се напад десио, киднаповање, рањавање човека који је био у колони, потом наставак – одалазак до Туниса, па повратак у Триполи.

“Ми чекамо сада информације из Триполија мада је велики проблем што у Триполију постоје две владе и што је ситуација конфузна на терену али ми желимо пуне информације о српском особљу. Ипак, наше процедуре не могу да дају пуну слику зато су нам неопходне оне процедуре које се тичу нашег ДКП-а у Либији са њиховим надлежним органима. То нам је важно да бисмо знали да ли је пут био најављен, каква је била сврха пута, да ли је тражена сагласност за тај пут, обезбеђење, да ли је вршена процена безбедности… То нам фали, очекујемо да ћемо веома брзо и уз инсистирање амбасадора Потежице који се већ вратио тамо, у наредних неколико дана опет затражити те одговоре”, истиче он.

Одаловић каже да ће тек по добијању тих информација моћи потпуно да информишу јавност да ли су налози и директиве били у реду или су на било који начин утицали на нажалост трагичан епилог.

“Такође очекујемо да ће и америчке војне и обавештајне службе разјаснити недоумице које су створиле конфузију – да ли су уопште знали да бомбардују локацију на којој има цивила”, наводи он.

Тек када буде готов извештај радне групе биће познато и да ли ће Министарство влади препоручити затварање амбсаде у Триполију.

Н1