РУСИ УПОЗОРИЛИ САД „У Сирији се крши примирје, ако ви не реагујете – МИ ЋЕМО!

Русија је упозорила да ће сутра почети једнострано да одговара на кршење прекида ватре у Сирији ако САД одбију да ускладе правила вођења борбе против оних који не поштују примирје.
A man reacts amid debris after what activists said were explosive barrels thrown by forces loyal to Syria's President Bashar al-Assad in Al-Shaar neighbourhood of Aleppo April 27, 2014. REUTERS/Hosam Katan  (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3MTUG
 
Генерал пуковник Сергеј Рудској из руског Генералштаба саопштио је данас да ће Русија то учинити јер су САД у преговорима с Русијом прошле седмице одбиле да координишу заједнички одговор.

Руска војска је оптуживала САД да одуговлачи с одговором на предлог Москве о заједничком надгледању примене примирја у Сирији, тврдећи да би даља одлагања могла да доведу до нових цивилних жртава.

Председник Русије Владимир Путин је прошле седмице наредио повлачење неких борбених авиона из Сирије, али је најавио да ће наставити да се бори прв Исламске државе и Нусра Фронта, повезаног с Ал Каидом.

Те две групе искључене су из договора о примирју које је ступило на су 27. фебруара.

Русија: Примирје се прекршило девет пута за 24 сата

Руска војска је 28. фебруара саопштила да се тада тек потписано примирје за само један дан прекршило чак девет пута.

– Током последња 24 сата регистровано је девет случајева кршења обуставе непријатељских дејстава – изјавио је тада генерал Сергеј Кураленко, шеф руског координациононг центра у Сирији.

Ипак, Кураленко је тада додао да је реч о „индивидуалним инцидентима“.

САД: Примирје се генерално поштује

Сједињене Државе су 12. марта саопштиле да се прекид ватре у Сирији генерално поштује две недеље од његовог ступања на снагу, али су осудиле сиријску војску за кршење тог примирја.
image

Портпарол Стејт департменра Џон Кирби је осудио кршење прекида ватре и нападе на цивиле и сиријске побуњенике у северној провинцији Алеп.

Мање пушкарања, непријатељи исти

Стиче се утисак да је потписано примирје у Сирији само на кратко маргинализовало сукоб САД и Русије по том питању. Спорадична кршења споразума, као и међусобне оптужбе Москве и Вашингтона, који и даље очигледно подржавају побуњенике односно Асада, показују да се тренутни мир одржава на стакленим ногама.

ИЗВОР – БЛИЦ