ЕКСКЛУЗИВНО Ово је тинејџер који је на Врачару убио Николу Бабића (26)

Ако суд пресуди да је Богољуб С. (16) извршио тешко убиство Николе Бабића (26), максимална казна за тинејџера може бити највише 10 година затвора.

Богољубу С. дводневно полицијско задржавање истекло је јуче, али није познато да ли га је саслушао поступајући тужилац и да ли му је одређен притвор. Кривични поступци против малолетника које води Више тужилаштво по правилу су затворени за јавност.

Закон о малолетним извршиоцима кривичних дела углавном прописује васпитне мере и мере надзора, родитељског или судског. Међутим, када су у питању најтежа кривична дела – међу које свакако спада и тешко убиство за које се Богољуб сумњичи – старији малолетници (у које Богољуб спада) могу добити и робију.

За кривично дело за које је прописана казна затвора двадесет или више година, или у случају да је починио најмање два кривична дела, малолетнику може бити досуђено највише 10 година робије. То је ипак значајно мање од 30 или 40 година, које би могао добити да је убиство извршио са навршених 18 година.

Нико од комшија није могао ни да замисли да је мирни дечак Богољуб С. (16) способан да хладнокрвно убије Николу Бабића (26). Према њиховим речима, младић је увек био уљудан, а, упркос томе што су му у стану пронађени марихуана и већа количина “спида”, они нису приметили да се око куће мотају сумњиве особе.

453d2104d47ebdcab171baa8d3ee0e42
Никола Бабић

Према њиховим речима, рација Интервентне полиције, која је узнемирила читаву улицу, трајала је више сати, али се младић није опирао хапшењу. Богољубови познаници такође додају да је тинејџер био ватрени навијач ФК Партизан, као и да се ванредно школовао у школи за одрасле “Ђуро Салај”. Нико није помишљао да се младић бави продајом наркотика.

Како је „Блиц” већ писао, Богољуб С. (16) ухапшен је у суботу због сумње да је у петак у Церској улици на Врачару убио Николу Бабића (26). Према информацијама из истраге, тинејџер је хладнокрвно пришао Бабићу на улици, извукао пиштољ и испалио један хитац у главу жртви. Након тога је побегао са лица места.

fdc4e133e78ae7e1f844d43c5c08813a
Беживотно тело Николе Бабића након убиства

Богољуб је пронађен мање од 24 сата касније у кући у којој је становао на Вождовцу. И убица и убијени имају полицијски досије: обојица су пријављивани због продаје дроге, али и за разбојништва и различита насилништва.

УБИЦА ЖИВЕО САМО С МАЈКОМ

“Колико знам, живео је у кући са мајком отприлике три-четири месеца. У тој кући се стално смењују станари, таман се навикнемо на њих, а они се иселе. Људи га познају, фин дечко, никада није правио проблеме, увек се уљудно јави”, рекле су јуче за “Блиц” поједине комшије осумњиченог тинејџера.

ИЗВОР – БЛИЦ