Самоубилачки напад у Пакистану, 65 погинулих

Најмање 65 особа је погинуло, а 300 је рањено у нападу бомбања самоубице испред парка у источном пакистанском граду Лахору, где су хришћани славили Ускрс, пренели су локални медији. Већина погинулих и повређених су жене и деца. Талибани преузели одговорност за напад, наводећи да су мета били хришћани.

Експлозија се догодила испред излазне капије парка неколико метара од дечјих љуљашки. Међу погинулима и рањенима највише је жена и деце.

Полицијски званичник Хајдер Ашраф рекао је да је напад највероватније извео бомбаш самоубица и да су оловне куглице, за које се претпоставља да су активиране у тренутку експлозије из бомбе, пронађене у парку.

Лекари су навели да су у болницу до сада допремљена тела 40 жртава и да се страхује да ће број бити и већи.

Према наводима медија, парк је био препун због ускршњег викенда.

У међувремену, огранак талибана у Пакистану преузео је одговорност за напад, наводећи да су мета били хришћани, преноси Ројтерс.

САД су осудиле данашњи самоубилачки напад у пакистанском граду Лахору, називајући га кукавичким и поручиле да ће сарађивати са Пакистаном да би се поразили они који сеју терор у земљи.

„Наставићемо да радимо са нашим партнерима у Пакистану и широм региона, заједно ћемо бити истрајни у напорима да се искорени тероризам“, изјавио је портпарол америчког Националног савета за безбедност, саопштила је Бела кућа, пренео је АФП.

Лахор, други по величини пакистански град и престоница пакистанског дела Пенџаба, био је последњих година неколико пута на мети екстремиста, посебно талибанских побуњеника.

РТС