Да ли је униформама место у спотовима и кампањи?

Да ли је појављивање људи у полицијским униформама у предизборном споту владајуће Српске напредне странке – политичка злоупотреба? Новина свакако није, јер су се и друге политичке странке у претходним кампањама служиле тиме.

Да ли полицајци у споту СНС-а, снимљени у згради београдске полиције, служе партији или држави? Министар полиције, али и члан Председништва СНС-а, не види ништа спорно.

„Овде нема изједначавања државе и странке овде има само промовисања оних вредности за којих се СНС залаже, а то је борба против корупције и криминала, а ови људи нису полицајци, дакле нема злоупотребе, они не учествују у политичкој кампањи као полиција“, рекао је Небојша Стефановић.

Полицајци су лажни, али су униформе праве. У МУП-у тврде да су позајмљене. С друге стране, стручњаци сматрају да полиција није смела да их изнајми за предизборну кампању.

„Ево ја бих да изнајмим полицијску униформу и да направим селфи, па га поделим свим својим пријатељима, али то је неозбиљно. Једноставно, у одговорним друштвима треба да процените шта је за кампању и у којој мери можете да се играте државним симболима“, каже Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука.

„То давање униформе, пре свега треба да постоји иза тога јавна услуга. Суштински, овде ако је реч о глумцима, испада да је МУП пружио СНС јавну услугу у оквиру јавног интереса, што је веома проблематично“, каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

И нису напредњаци први који у предизборнијој кампањи додају и по неку униформу. За полицајце су се својевремено одлучили и Уједињени региони Србије, док су демократама били ближи војници.

Ако се у спотовима политичких странака појављују лажни полицајци, лекари, пензионери поставља се питање и колико је слика бољег живота који нуде реална и имају ли ти спотови икакве везе са реалношћу.

Н1