Ратни злочинац Тачи послао званичну позивницу Николићу

Београд – Ратни злочинац Хашим Тачи званично ће положити заклетву за тзв. шиптарског председника у четвртак 7. априла, како је и раније планирано, а званичан позив да присуствује његовој инаугурацији послат је у Београд председнику Србије Томиславу Николићу, сазнаје Данас незванично од дипломатских извора у Приштини.

Како истичу наши саговорници, позивнице су уручене и „лидерима суседних земаља или њиховим представницима“.

У кабинету председника Србије наш лист јуче добио одговор да ли је Николић добио Тачијеву позивницу. Колико је познато, председник Николић досад није био ни на једном међународном скупу, коме је присуствовао и Тачи, за разлику од премијера Александра Вучића и шефа дипломатије Ивице Дачића.

Упамћено је међутим, да се Николић у неколико наврата, било на маргинама, било у званичном делу сусрео са одлазећом председницом Атифете Јахјагом. Ти сусрети нису имали никакав формални карактер.

Хашим Тачи је, подсетимо, у недавном разговору за аустријски Стандард најавио да ће послати такав позив. „Радујем се позиву који ћу упутити председнику Николићу. Позваћемо и остале председнике земаља региона“, поручио је он, уз опаску да се са Николићем сусретао и раније, те да „то неће бити нешто непознато председнику Србије“.

Шиптарски лист Коха диторе објавио је да Тачи може да буде инаугурисан за председника пре него што Уставни суд одлучи по захтеву шиптарске опозиције која тврди да избор за председника није био у складу са Уставом.

Лист подсећа да је опозициони блок затражио увођење привремене мере која би одложила ту церемонију до званичне одлуке суда.

Како преноси Коха диторе, представници покрета Самоопредељење сматрају да Тачи наставља припреме за ступање на функцију, „што доказује да он већ зна какве ће бити пресуда Уставног суда.

Васељенска