Шешељ ослобођен за злочине против човечности

Хаг – Хашки трибунал изриче првостепену пресуду лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, оптуженом за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Пренос изрицања пресуде из Хага на Другом програму РТС-а.

10.50 – У Хртковцима није било распрострањеног и масовног напада на цивиле, а Шешељева одговорност није директна, рекао је судија Антоанети.

10.40 – Суд је нашао да су Шешељеви добровољци били „морално потчињени“ лидеру СРС, али не и под његовом војном командом када су учествовали у борбеним дејствима.

10.20 – „Спавао сам као беба, јер ми је савест потпуно мирна. Свеж сам као роса, што ће се видети данас на конференцији“, написао је Шешељ на Твитеру.

10.15 – Изрицање пресуде Шешељу је ударна вест свих медија у региону.

10.00 – Почело изрицање пресуде Војиславу Шешељу. Пресуду чита председник претресног већа судија Жан Клон Антоанети.

09.55 – Процес Војиславу Шешељу трајао је 175 ефективних судских дана. Тужилаштво је извело 89 сведока. Судско веће је позвало 10 сведока. Шешељ је одбио да позове своје сведоке.

Пресуда Шешељу изриче се у одсуству окривљеног који у Београду чека одлуку суда. Пресуду чита председник претресног већа судија Жан Клон Антоанети.

Антoaнети је навео да чита сажетак пресуде и истакао да је током суђења које је почело 7. новембра 2007. године прикупљено 1400 доказних предмета, саслушано је 99 сведока, а да пресуда има више од 100 страна.

Судија је подсетио да хашко тужилаштво тврди да је ШŠешељ учествовао у удруžженом злочиначком подухвату са Слободаном Милошевићем, војним и паравојним снагама, „четницима“ и „шешељевцима“.

„Главна улога Војислава ШŠешеља била је распаривања мрžжње и регрутовање добровољаца који су слати на терен, па интегрисани у српске снаге, које су деловале у БиХ и Хрватској“, навео је судија и подсетио да се по свим тачкама оптужнице Шешљ изјаснио да није крив бранио се сам без помоћи браниоца.

Такође је навео да је Шешељ одлучио да неће позивати сведоке али је у првом делу поступка активно учествовао – оспоравао је легалност међунардонг суда и кредибилитет сведока.

Тужилаштво је у завршној речи предложило суду да Војислава Шешеља осуди на казну затвора од 28 година, док је Шешељ тражио ослобађајућу пресуду.

Лидер радикала је у притвору Хашког трибунала провео готово 12 година, од фебруара 2003, када се предао и добровољно отишао у Хаг, до новембра 2014. када је пуштен да се брани са слободе због лошег здравственог стања.

У три тачке оптужницe Шешеља теретe за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање.

У шест тачака, вођа радикала оптужен је за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, Брчком, Босанском Шамцу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Његов случај је неуобичајен и с обзиром на време које је провео у притвору – јер му ни након 13 година суђења, и затим пуштања на привремену слободу, није била донета ни првостепена пресуда.

Васељенска