СПРЕМАН ОДГОВОР: Русија неће мирно посматрати гомилање НАТО снага у Европи

Русија ће предузети неопходне војне мере као одговор на пораст присуства снага НАТО-а у Европи, пре свега на истоку континента, док ће одговор Москве бити адекватан и ефикасан, изјавио је стални представник Русије при Алијанси Александар Грушко.

Он је оценио да САД настављају да појачавају своје присуство у Европи, посебно када је реч о „источном фронту“.

„Наравно да нећемо остати пасивни посматрач, већ ћемо да предузмемо војне мере које сматрамо неопходним како би компензовали појачано присуство НАТО снага, које притом није оправдано“, рекао је Грушко.

Говорећи о Украјини, он је такође оценио да је НАТО одиграо крајње негативну улогу, подржавајући оне који желе да се конфликт реши војним путем.

Упитан да ли очекује од варшавског самита НАТО-а било какве кораке у Украјини, Грушко је рекао да тога неће бити јер је НАТО већ урадио све што је могао.

„Ми видимо да се те копнене снаге које су биле обучене од стране инструктора НАТО-а ротирају на линији раздвајања на југоистоку Украјине. То показује да је војна опција у главама украјинских власти и даље постојећа, односно да је могуће да ће желети такозвани војни реванш“, додао је Грушко.

Претходно су неименовани амерички званичници најавили да ће Пентагон разместити оклопну бригаду у источној Европи у фебруару следеће године због, како су навели, „повећане агресивности Русије“. Оклопну бригаду, према њиховим речима, чиниће око 4.500 војника, као и оклопна возила, тенкови и друга опрема.

Правда