Девојчица у Нишу преминула због стрептококног шок синдрома

Узрок смрти четворогодишње девојчице која је пре неколико дана преминула после указане лекарске помоћи, на путу од Дома здрављња до Клиничког центра је стрептококни токсички шок, потврђено је РТС-у у нишком клиничком центру.

„На основу клиничке слике, прелиминарног одбукционог налаза и лабораторијских анализа, потврђено је да се код преминуле девојчице из Ниша ради о стрептококном токсичном шок синдрому, који иначе може да се јави као изузетно ретка компликација варичеле на терену генетске предиспозиције за шок синдром“, наведено је у саопштењу нишког Клиничког центра и Инситута за јавно здравље у том граду.

Саветује се да деца из непосредног окружења приме профилактичку дозу антибиотика у трајању од један до пет дана у косултацији са педијатријском службом Дома здравља.

„На основу свих анализа са колегама са Института за јавно здравље у Нишу и Дечје интерне клинике закључује се да нема места паници, тј. да се ради о врло реткој компликацији и да је стање под контролом“, наведено је у саопштењу.

Нишком Институту за јавно здравље пријављена је епидемија варичеле.

Ванредни епидемиолошки преглед обухватио је три групе малишана, односно 96-оро деце у вртићу који је похађала недавно преминула девојчица. Институту за јавано здравље у Нишу на анализу је предато 200 брисева носа и грла малишана.

Како је РТС-у потврђено резултати анализе брисева биће познати сутра.

РТС