Пајтић без извињења због изјаве о „Словацима четницима“

У дану када је Хашки трибунал ослободио Војислава Шешеља свих оптужби, па и оних за говор мржње, управо таква оптужба – у актуелној предзборној кампањи. У овом случају, за говор мржње оптужује се лидер Демократске странке Бојан Пајтић.

BG-PAJTIC-PKG-19-AKK-1-20160331-183831962-.mxf.Still002

Пајтић је на скупу у Падини, рекао да „по први пут види четнике Словаке“ и да је „прелазак Словака у неке друге странке противприродан“.

„Било је у Шумадији четника, овде их никада није било. Али ево 70 година од другог светског рата имате Словаке који улазе у српску четничку странку. То је нешто што је потпуно перверзно“, рекао је Пајтић.

На питање Н1 шта је хтео да каже назвавши припаднике националне мањине четницима, Бојан Пајтић у писаној изјави каже:

„Моја изјава је била дата у контексту учлањења у странку који је основао Томислав Николић, декларисани четнички војвода. Након што се било ко учлани у странку и његови политички супарници имају право да кажу шта о томе мисле, и ми сваки дан говоримо да је СНС зло јер су Србију осиромашили, понизили и застрашили“.

Пајтић међутим, није упутио извињење које тражи више словачких удружења, међу њима странка „Словаци напред“ коју предводи Павел Сурови, кога су медији и раније повезивали са СНС-ом у Ковачици.

„Ми као Словаци се осећамо да 270 година припадамо овој држави, Србији, Војвођани, и да желимо нормално да суделујемо у политичком животу и да не буде никаквих говора мржње“, рекао је Павел Сурови, странка „Словаци напред“.

„Ово је срамно да се овакве ствари дешавају, прете нам нам послу, вичу за нама у продавницама“, објашњава Сурови.
У овој странци тврде да ће Пајтићева изјава појачати постојећу нетрпељивост према Словацима која се, према речима, Мирослава Брне, огледа и у томе што је ћерке морао да упише у школе ван места становања.

„Цепали су нам билборде, отровали су ми пса, бачен џак пун мачака испред моје куће“, каже Потпредседник странке Словаци напред Мирослав Брна.

Извињење првог човека Демократске странке очекује и Амбасада Словачке у Србији уз поруку да Словаци у Србији већ више од 250 година живе заједно са већинским народом, стварају вредности, доприношавају грађењу државе и обогаћивању српске културе, те да имају свако право да учествују у политичком животу државе и да слободно изаберу политичку странку која им одговара.

Извор-Н1